Kućni zatvor za privilegovane osuđenike

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U Općinskom sudu u Zenici, povodom početka primjene kućnog zatvora sa elektronskim nadzorom, predsjednica suda Dijana Ajanović i Hidajet Trako, pomoćnik federalnog ministra pravde održali su radni sastanak, u prisustvu službenika općinskih sudova sa područja Zeničko-dobojskog kantona, federalnog inspektora za izvršenje krivičnih sankcija i zatvorskog policajca Kazneno-popravnog zavoda Zenica.

Robert Bošnjak, IT administrator firme Unis telekom iz Mostara upoznao je prisutne sa principima rada telekomunikacijske opreme za nadzor i praćenje izvršenja kazne kućnog zatvora. Osim tehničkih mogućnosti opreme za praćenje većina prisutnih je po prvi put imala priliku neposredno vidjeti dio uređaja za praćenje. Transmiter, koji zaista podsjeća na narukvicu, pojašnjeno je, postavlja se na nožni članak osuđene osobe.

Ovakav sistem praćenja izvršenja kazne kućnog zatvora sa elektronskim nadzorom, primjenjuje se u više evropskih zemalja i susjednoj Srbiji. Dosadašnja iskustva pokazuju da je sistem u visokom stepenu siguran, efikasniji i jeftiniji u odnosu na redovan način izdržavanja kazne.

Sva osuđena lica neće imati „privilegiju“ da izrečenu kaznu zatvora do godine dana izdržavaju kao kućni zatvor sa elektronskim nadzorom. Prilikom odlučivanja o tome uzimaće se u obzir: vrsta počinjenog krivičnog djela, visina izrečene kazne zatvora, ličnost osuđenog, tehničke mogućnosti i druge okolnosti, navodi se iz Općinskog suda.

Službenici zeničkog, te općinskih sudova iz Tešnja, Kaknja i Žepča koji su prisustvovali sastanku, izrazili su zadovoljstvo zbog početka primjene kućnog zatvora očekujući da će se ovako rasteretiti velikog broja osuđenih lica koja čekaju na izdržavanje kazne zatvora ili su već upućivani, ali su zbog prenatrpanosti kapaciteta vraćeni iz Kaznenopopravnog zavoda u Busovači.

Postavljanje i uklanjanje opreme za elektronski nadzor osuđenima koje upućuje ovaj sud vršit će ovlaštene stručne osobe Kazneno-popravnog zavod Zenica.

(VisokoIN)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.