Kurc: Bez velikih sila nema rješenja za Kosovo

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je da će svako moguće rješenje kosovskog problema morati da ima podršku velikih sila, pogotovo stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN, istakavši da građani Srbije moraju da budu svjesni da bez jasnog napretka u odnosima Beograda i Prištine Srbija neće moći da se priključi Evropskoj uniji.

“U našem je interesu da budemo u bliskim partnerskim odnosima sa SAD kada je u pitanju zapadni Balkan i da imamo njihovu podršku u ohrabrivanju napretka u postizanju rješenja za ovo važno pitanje”, rekao je Kurc u intervjuu za magazin Kord.

Kako je naveo, građani Srbije moraju da budu svjesni “da bez efektivne i jasne normalizacije odnosa Beograda i Prištine neće biti pristupanja EU”.

“Imamo dobre odnose i sa Beogradom, i sa Prištinom, i pokušavamo da podržimo proces (dijaloga) što je više moguće”, rekao je austrijski kancelar.

Kurc je ponovio da je oduvjek smatrao da je mjesto Srbije u Evropskoj uniji, kao i svih drugih zemalja zapadnog Balkana, dodajući da ono što se dešava na zapadnom Balkanu ima direktan uticaj na Austriju.

Austrijski kancelar je dodao da je za pristupanje EU potrebno sprovesti niz reformi i da je u Srbiji pod vođstvom Aleksandra Vučića već sproveden značaj broj reformi.

Na pitanje da li je pristupanje Srbije i drugih zemalja zapadnog Balkana privremeno uklonjeno sa agende Brisela, s obzirom na trenutna dešavanja unutar EU, Kurc je izričito naglasio da to nije tačno.

“Šta je moglo da vas dovede do takvog zaključka? Upravo je suprotno, jer je tokom bugarskog i austrijskog predsjedavanja EU 2018. proces proširenja stavljen na vrh agende”, naglasio je austrijski kancelar.

Na pitanje lista da li su nesuglasice između njega i šefa srpske diplomatije Ivice Dačića uticale na bilateralne odnose Srbije i Austrije, Kurc je odgovorio da su odnosi dvije zemlje odlični i da obje zemlje imaju interes da tako i ostane.

“Redovno imam susrete sa predsednikom Vučićem i mojom koleginicom, premijerkom Anom Brnabić, i mi imamo odlične lične odnose. Ivicu Dačića poznajem već dugo vremena i nedavno smo se videli u Beču”, kazao je Kurc.

Podsjetivši da je Austrija jedan od glavnih investitora u Srbiju i da je do sada u tu zemlju investirala preko 2,3 milijardi evra, Kurc je naglasio da su austrijske kompanije zainteresovane za dugoročno ulaganje i širenje poslovanja u zemlji.TOP VIJESTI

Više vijesti