Kurtović od prostitucije zaradio više od milion i po KM

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Iznošenjem završnih riječi danas je u Kantonalnom suidu u Sarajevu okončano suđenje Samiru Kurtoviću, optuženom za navođenje na prostituciju, pranje novca, pokušaj silovanja, nanošenje lakših povreda te neovlašteno držanje oružja kao i Nemanji Jankoviću, policajcu kojem se na teret stavlja neprijavljivanje krivičnog djela.

Presuda optuženima bit će izrečena u srijedu.

Tužilac Senad Osmić koji je zastupao optužnicu u ovom slučaju danas je Sudskom vijeću kazao kako je tokom dokaznog postupka Tužilaštvo bez sumnje dokazano da je Kurtović počinio teška krivična djela koja mu se stavljaju na teret, te da zaslužuje da mu se izrekne dugogodišnja zatvorska kazna. Osim ovoga, Tužilaštvo je predložilo sudu i da presudom od Kurtovića oduzme nezakonito stečenu imovinsku korist i produži mu mjeru pritvora.

U odnosu na Nemanju Jankovića, tužilac je osim sankcije zatražio i da mu se izrekne i sigurnosna mjera zabrane vršenja poziva u policijskim agencijama.

Tužilac Osmić je u nastavku današnjeg ročišta i obrazložio svoje navode.

Zaradio 1.730 000 KM

– To proizilazi iz svih provedenih dokaza, naročito iz iskaza koje su radile za Kurtovića i pružale seksualne usluge, kao i uposlenika hotela Imzit u kojem su se unajmljivale sobe u tu svrhu. Svi iskazi se međusobno poklapaju, kao i sa drugim materijalnim dokazima – istaknuo je Osmić.

On je potom pobrojao imena djevojaka i njihove iskaze, a uglavnom su sve ispričale isto, odnosno da su prihvatile ponudu Samira Kurtovića da rade za njega, tačnije da pružaju seksualne usluge njegovim klijentima, uglavnom zbog lošeg materijalnog stanja. Za to su dobivale 100 KM po klijentu, a Samir je sebi uzimao najmanje 100 KM. Sve djevojke su potvrdile da je on plaćao najam smještaja u hotelima, a da su usluge nekad pružale i u motelima, vilama, kućama, stanovima, te da je on dnevno zarađivao najmanje 1.000 KM.

Neke od djevojaka, podsjetio je tužilac ispričale su i kako je Kurtović često nosio pištolj. Osmić je podsjetio da su dvije djevojke u to vrijeme bile maloljetne, te da su u sudnici posvjedočile kako su radile za Kurtovića.

Sve djevojke su tokom suđenja potvrdile da je za Samira stalno radilo 20 djevojaka, te su ispričale kako su radile svaki dan kao i da su imale stotine klijenata koji su uglavnom bili stranci. Na ovaj način Kurtović se okoristio za 1. 730.000 KM, istaklo je Tužilaštvo KS.

Jedna od djevojaka je ispričala i da pouzdano zna da je Kurtović novac zarađen na taj način ulagao u razvoj stada ovaca čiji je vlasnik formalno bio njegov brat Alen. Osmić je podsjetio i da su svjedoci ispričali kako je Kurtović kupio automobil golf crne boje, a ne njegova majka u čijem je formalnom vlasništu taj automobil. Jasno je, utvrdio je da je to urađeno kako bi se nelegalan novac ubacio u legalne tokove, te da je isto rađeno i sa kupovinom stoke.

Tužilac je naglasio i da je svjedokinja ispričala u sudnici kako ju je Kurtović pokušao silovati u hotelu Imzit te da je neugodnoj sceni posvjedočila i uposlenica ovog hotela te da je u kući Kurtovića pronađeno oružje za koje nije imao dozvolu.

Odbrana optuženog je negirala sve ove navode te je advokatica Indira Karahodžić istaknula kako Tužilaštvo nije dokazalo da je Kurtović počinio krivična djela koja mu se stavlaju na teret.

– Moj klijent nema imovine na sebi, nema dokaza da je podvodio djevojke koje su jasno ovdje kazale da su same pristale na to da pružaju seksualne usluge. Dakle, radile su to samostalno. Djevojka koja ga je optužila za pokušaj silovanja nije pozvala policiju kada je za to imala priliku – kazala je između ostalog Karahodžić.

Do kada je Nemanja policajcac?

Kada je u pitanju Nemanja Janković, tužilac Osmić je danas kazao kako je Janković znao da se Samir bavi organiziranom prostitucijom, ali to nije prijavio već je od Kurtovića tražio da mu dovede dvije djevojke u hotel na Jahorinu u kojem je bio sa prijateljem Bojanom Furtulom. Kada je završio seksualni čin sa djevojkom koja je potom htjela otići, Janković joj nije dozvolio te joj je pokazao svoju policijsku značku.

Advokat Nemanje Jankovića, Veljko Ćivša također je odbacio navode optužbe, istakavši kako u slučaju njegovog klijenta mora prigovoriti nadležnosti suda.

– Kantonalni sud nije nadležan u ovom slučaju ako se ima u vidu da nema saučesniške aktivnosti. Radi se o bitnoj povredi krivičnog postupka. Osim toga, moj klijent nije dužan prijaviti krivično djelo za koje nije saznao u vrijeme dok je bio na dužnosti – istakao je Ćivša.

Advokat je dodao da njegov klijent nije dužan sam sebe prijaviti za nešto što će ga izložiti krivičnom gonjenju.

– Tužilac nije dokazao da je moj branjenik saznao da se Kurtović bavi prostitucijom dok je na dužnosti – kazao je Ćivša te zatražio da se njegov klijent oslobodi optužbi.

Vijeću se obratio i Janković kazavši da je nepravedno optužen, te da mu je urušen ugled i čast, kao i posao i egzistencija jer nikada nije imao nikakav eksces.

Na to ga je sutkinja Rozita Šimić pitala do kada je on policajac, odnosno da li to prestaje biti onog momenta kada ode s posla. Optuženi nije odgovorio.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.