Kurz: Austrija podržava ubrzano približavanje zapadnog Balkana

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Austrijski kancelar Sebastian Kurz rekao je danas, povodom usvajanja nove Strategije EU za proširenje, da Austrija podržava ubrzano približavanje država Zapadnog Balkana u Uniju.

“Austriji je bilo i ostaje posebno važno da podrži zemlje Zapadnog Balkana na njihovom putu u EU. Želimo da se, posebno, i za vrijeme predsjedavanja Austrije EU, od jula, intenzivno zalagati za napredak po pitanju evrospke perspektive regiona”, naveo je Kurz u saopštenju.

On je istakao da zbog toga Austrija podržava danas predstavljenu Strategiju za Zapadni Balkan Evropske komisije, kojim ovaj proces treba biti ubrzan.

Kurz je rekao da se slaže sa predsjednikom Evropske komisije Jean-Claude Junckerom da je evropska perspektiva za Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Kosovo u političkom, bezbjednosnopolitičkom i ekonomskom interesu Unije.

“Iako je trenutno EU suočena sa internim izazovima kao što je Brexit, ne smijemo Zapadni Balkan ispustiti iz vida. Moramo zauzeti aktivnu ulogu u ovom, za nas, važnom regionu i podržati borbu protiv korupcije i radikalizacije. Za to je neophodno da državama regioan ponudimo vjerodostojnu evrospku perspektivu”, kazao je austrijski kancelar.

Kurz je obećao Hanu punu podršku u tome, rekavši da vidi kao zadatak Unije da ojača reformske procese u državama Zapadnog Balkana, podstiče regionalnu saadnju i pomogne u rješavanju konflikata.

“To je u našem, sopstvenom interesu. Naš zajednički cilj je politički stabilan i ekonomski snažan Zapadni Balkan kao važan dio ujedinjene Evrope”, poručio je.

Šefica austrijske diplomatije Karin Knajsel naglasila je da Austrija podržava novu Strategiju jer je u njenom interesu da zemlje regiona imaju konkretnu i vjerodostojnu pristupnu perspektivu.

Po prvi put u novoj strategiji je utvrđeno da pristupni proces, barem za najbrže kandidate, može biti zaključen 2025.godine i to treba da bude podsticaj prijateljima na Zapadnom Balkanu i pomogne im u primjeni teških reformi koje su neophodne za blagostanje i bezbjednost.

Podvukla je da je na zemljama regiona da ubrzaju svoje približavanje EU kroz brze i merljiv napredak u vladavini prava, demokratiji, borbi protiv korupcije, i prije svega pomirenju sa susjedima.

“Šest zemalja je geografski okruženo članicama EU, zbog čega moramo da spriječimo da u tom regionu nastane bezbjednosnopolitički i ekonomski vakuum. Zbog toga narednih godina moramo raditi na jačanju struktura pravne države i ekonomije u regionu, u cilju smanjenja emigracije podsticanja borbe protiv organizovanog kriminala, krijumčarenja, kao i rješavanje sporova u saglasnosti sa međunarodnim pravom”, objasnila je.

Podsjetila je da je Austrija, kada je riječ o bilateralnim konfliktima, 2015.dala pozitivni doprinos, kada je potpisana Bečka deklaracija za rješavanje bilateralnih sporaova.

“Gradeći na tome Austrija bi mogla za vrijeme svog predsjedavanja EU, u drugoj polovini godine, staviti dalje važne akcente za regionu saradnju. Želimo na Zapadnom Balkanu pdostaći pomirenje, demokratiju, blagostanje i stabilnost. Pirstupni proces je najbolje sredstvo za to”, uvjerena je Knajsel.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.