Kuvajt, Katar, UAE i Saudijska Arabija žele investirati u BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija, na poziv ministra vanjskih poslova Kraljevine Saudijske Arabije Sauda Al-Faisala, učestvuje na Četvrtom vanrednom samitu Organizacije islamske saradnje (OIC), koji se od jučer održava u Meki, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH u Sarajevu.

Ovaj samit održava se na nivou šefova država, za članice OIC-a, a na nivou ministara vanjskih poslova, za države sa statusom posmatrača u OIC-u.

Razmatraju se situacija u kojoj je većina islamskih država, kao i način rješavanja novonastalih problema, s posebnim fokusom na razvoj situacije u Sirijiskoj Arapskoj Republici.

Lagumdžija je tokom Samita imao niz bilateralnih susreta sa šefovima delegacija Saudijske Arabije, Katara, UAE, Kuvajta, Libije, Malezije, Alžira, Tunisa, Omana, Jordana i Egipta.

Pored razmjene mišljenja o trenutnoj situaciji u Siriji, u razgovorima je istaknut prioritet u razvoju ekonomske saradnje.

U tom smislu je Lagumdžija istakao punopravno članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u kao vanjsko-političke prioritete Bosne i Hercegovine, koji će imati uticaja u smislu privlačenja stranih investicija, jačanja ekonomije i održavanja dugoročnog mira i sigurnosti.

Sagovornike je upoznao s mogućnostima investiranja u Bosnu i Hercegovinu, kao i razvoja bilateralne ekonomske saradnje sa svakom od zemalja.

Sagovornici, posebno iz Kuvajta, Katara, UAE i Kraljevine Saudijske Arabije, izrazili su spremnost da se investicijski snažnije uključe u Bosnu i Hercegovinu, kao i da se planiraju intenzivniji susreti privrednika iz BiH i njihovih zemalja.

Konstatirano je da se može privući više investicionog kapitala ako Bosna i Hercegovina napravi detaljne studije izvodljivosti, posebno za velike projekte od regionalnog i državnog značaja.

Pokazali su interes za prirodne resurse BiH, a posebno turizam, i već se ostvaruje veći broj dolazaka turista iz ovih zemalja, a posebno Kuvajta, čemu je pogodovalo otvaranje direktne avionske linije, zasad dva puta sedmično.

Za početak septembra planira se i pet letova sedmično, saopćeno je.

(VisokoIN/Fena)