Lagumdžija i Ashton o evropskom putu BiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija boravi u radnoj posjeti Briselu u okviru koje će se danas sastati s visokom predstavnicom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

Kako Fena uoči ovog sastanka saznaje u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, Ashton i Lagumdžija bi trebali razgovarati o evropskoj politici u BiH, mogućnostima da BiH ubrza svoj evropski put te mehanizmima boljeg i efikasnijeg pridruživanja BiH zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici EU.

Trebalo bi biti govora i o uspješnom završetku policijske misije EU (EUPM).

Lagumdžija se danas u prostorijama Misije BiH u Briselu susreo sa ambasadorima pri Političkom sigurnosnom komitetu (Political and Security Committee – PSC).

PSC je tijelo koje oblikuje, utiče i prati stvaranje i provođenje zajedničke sigurnosne vanjske političke, a kojeg čine predstavnici svih zemalja Evropske unije.

Šef bh diplomatije bi u toku dana trebao održati i predavanje u okviru političke debate u Centru za evropsku politiku (European Policy Center – EPC).

Iz Ministarstva kažu da će se Lagumdžija fokusirati na aktuelnu situaciju u BiH, evropski put BiH i njenu regionalnu saradnju.

(VisokoIN)