da block

Lagumdžija putuje u zvaničnu posjetu Indiji

da block

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija boravit će od 25. do 28. marta u zvaničnoj posjeti Republici Indiji, na poziv ministra vanjskih poslova Republike Indije Salmana Khurshida.

Lagumdžija će se u New Delhiju sastati s ministrom vanjskih poslova Republike Indije Salmanom Khurshidom, državnom ministricom za vanjske poslove Republike Indije Prenet Kaur, državnom ministricom za trgovinu i industriju Republike Indije Daggubati Purandeswari, te održati predavanje na prestižnom Amity univerzitetu u New Delhiju.

Također, obratit će se učesnicima poslovnog foruma “Doing Business with Bosnia and Herzegovina” koji će u organizaciji i pod domaćinstvom Konfederacije industrije Indije (CCI) biti održan drugog dana zvanične posjete, 26. marta 2013.

U okviru foruma bit će potpisan Memorandum o razumijevanju između Konfederacije industrije Indije i Vanjskotrgovinske komore BiH, a tokom posjete bit će upriličena i posebna večera s predstavnicima industrije Zapadnog Bengala.

Posjeta Indiji pokazatelj je čvrstog opredjeljenja bh. diplomatije da sve kapacitete usmjeri ka privlačenju stranih investicija, razvoju trgovinskih i uopćeno ekonomskih veza BiH sa svim zemljama svijeta, posebno prijateljskim državama i jačajućim ekonomijama.

Tokom putovanja prema Indiji, Lagumdžija se u Istanbulu sastao s ministrom vanjskih poslova Republike Turske Ahmetom Davutogluom s kojim je razgovarao o predstojećem trilateralnom ministarskom sastanku BiH – Srbija – Turska i predsjednikom Marmara Group fondacije (MGF) dr. Akkanom Suverom s kojim je razgovarao o predstojećem 16. Evroazijskom ekonomskom samitu, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP-a BiH.

(VisokoIN)