Lagumdžija: “Srbija i BiH imaju puno zajedničkog posla”

Tokom susreta šefa bosanskohercegovačke diplomatije Zlatka Lagumdžije i predsjednika Srbije Borisa Tadića večeras u Beogradu istaknuto je da BiH i Srbija već dugi niz godina imaju zastoj na operativnom planu i da mnogo neriješenih životnih problema stoji u ladicama Međudržavnog vijeća za saradnju i pojedinih ministarstava.

„Tu smo i da vidimo kako da se konačno pomakne s mrtve tačke pitanje granica, koje je praktično parafiran sporazum. Sad će 10 godina, kada sam prošli put bio ministar vanjskih poslova to je potpisano, ali do sada još nije realizirano“, izjavio je Lagumdžija, prenosi BHRT.

Lagumdžija je dodao da je veoma zadovoljan i time što je predsjednika Srbije mogao da obavijesti o boljoj političkoj klimi u BiH, odnosno o „ rezultatima uspješnog sastanka u Banjoj Luci koji smo imali prošle sedmice. Predsjednik Tadić je vrlo ohrabren s onim što je čuo“.

Na pitanje zašto je za prvu posjetu inostranstvu izabrao Beograd, ministar Lagumdžija kaže da je to zbog toga „što Srbija i BiH imaju mnogo zajedničkog posla kako na rješavanju nagomilanih problema, tako i na zajedničkom evropskom putu. Boris i ja smo zemljaci u krajnjem slučaju, pa je red bio da moj prvi susret izvan zemlje bude s mojim zemljakom, čovjekom sa kojim sam se igrao dok smo bili mali i dok su nam roditelji studirali zajedno“.

Sutra, drugog dana posjete Beogradu, ministar Lagumdžija razgovarat će s predsjednicom srbijanskog parlamenta Slavicom Đukić-Dejanović, potpredsjednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem i ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem.

(VisokoIN/Fena)