Lagumdžija uskoro bivši ministar?

Krajem septembra čeka nas još jedno političko uzbuđenje: glasanje o smjeni ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, čiju je smjenu prije dvadesetak dana službeno inicirao Dodikov SNSD.

Lagumdžija još uvijek živi u uvjerenju da SNSD neće obezbijediti natpolovičnu većinu, da će zastupnici dva HDZ-a biti suzdržani, a da zastupnici iz SDA neće glasati za njegovu smjenu zbog straha da bi mogli izazvati gnjev bošnjačke javosti koja negativno reagira na svaku inicijativu lansiranu iz Dodikovog štaba. Lagumdžija je pokrenuo specijalni propagandni rat protiv SDA, lansirao je tezu o uspostavi nove, naravno neprincipijelne srpsko-bošnjačke DT (Dodik-Tihić) zavjere protiv SDP-a, kako kaže, „jedine partije koja stoji na braniku jedinstvene i nedjeljive države“.

No, Lagumdžijino spinovanje toliko je neuvjerljivo i naivno da će više našteti njemu i SDP-u nego Tihiću i SDA. Neprincipijelna DT koalicija nije ništa manje legitimna od LD koalicije (Lagumdžija-Dodik) koja je nedavno u Predstavničkom domu izglasala smjenu SDA-ovih ministara u Vijeću ministara BiH.

Osim toga, Lagumdžija je svojim izjavama povukao za jezik Milorada Dodika koji je javno ustvrdio da upravo s Lagumdžijom ima prešutni dogovor o rušenju BiH! Dodik kaže da je od „države za čovjeka“ ostala samo fikcija zvana BiH kojoj „smrtni udarac zadaje upravo Lagumdžija i njemu slični avanturisti, koji lažno braneći BiH ustvari ruše temelje na kojima se država klima“.

Svoje tvrdnje o prešutnom dogovoru s Lagumdžijom o razgradnji države Dodik temelji na jednom davnašnjem razgovoru s liderom SDP-a, koji mu je podrobnije objasnio ideju podjele BiH na principu Istočne i Zapadne Njemačke.
„Ti preuzmi kontrolu nad RS, ja ću nad Federacijom, a od države ionako nema ništa“, navodno mu je ponudio Lagumdžija.

Smjena Zlatka Lagumdžije posve je neupitna i upće ne zavisi od držanja dva HDZ-a. U najboljem slučaju po Lagumdžiju, zastupnici iz dva HDZ-a bit će suzdržani, mada konačnu odluku ne bi promijenili ni u slučaju da glasaju protiv Lagumdžijine smjene. U SDA tvrde da su obezbijedili 22 glasa za smjenu Lagumdžije, ne računajući pri tom ni na jedan glas zastupnika iz reda dva HDZ-a.
Tako će se dugo najavljivana rekonstrukcija Vijeća ministara BiH okončati smjenom samo jednog ministra – Zlatka Lagumdžije!

(VisokoIN/Slobodna Bosna)