Ova godina je za BiH bila izuzetno loša, prvenstveno zbog političara

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Jedini izlaz za BiH je demokratizacija društva, koja zavisi od glasača u toj zemlji i onih koje biraju, kaže šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak.

Lajčak je, u izjavi za “Slobodnu Evropu”, rekao da bez dvoumljenja u BiH vidi veliki potencijal, ali da trenutno, kao i mnogi drugi, zapaža nedopustivo dug zastoj, čiju cijenu plaćaju svi građani BiH.

Radio podsjeća da Lajčak dobro poznaje, ne samo BiH već i cijelo okruženje, zbog čega je jedno vrijeme bio i glavni pomoćnik za pitanja zapadnog Balkana visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton.

“Mislim da je izvještaj Evropske komisije dao jedan objektivan pogled na ono što je uspjelo da se ostvari u Bosni i Hercegovini. Nažalost, ova godina nije bila jedna od uspješnih. Zemlja je izgubila mnogo vremena zbog političke diskusije i reforme vlade. Nažalost, nije uspjela da ispuni svoje glavne obaveze”, rekao je Lajčak.

On smatra da iz tog razloga napredak nije ostvaren, iako je bio očekivan i mogao je da se ostvari.

“Ja sam uvijek govorio da političke snage, naravno, imaju pravo da mijenjaju svoju konstelaciju sve dok poštuju ustavni okvir i demokratske principe, ali sada bi bilo dobro da se taj proces završi i da ubrzanim tempom BiH krene u rješavanje otvorenih pitanja”, smatra slovački diplomata.

Prema njegovom mišljenju, BiH je postala dovoljno demokratska zemlja da bi njeni političari bili svesni da treba na izborima da pokažu stvarne rezultate.

“Objektivno, zbog dugog perioda formiranja vlade i mnogo propuštenih meseci zbog političke pregrupacije, nije bilo mnogo vremena da se zemlja stvarno bavi onim čime treba da se bavi – svojom integracijom i približavanjem EU. Mislim da će, kako se polako približavamo novim parlamentarnim izborima, političari biti pod pritiskom da pokažu rezultate, kako bi izašli pred svoje birače”, dodao je Lajčak.

On je ocijenio da da će ti demokratski mehanizmi, odnosno očekivanja birača, više doprinijeti poboljšanju situacije u BiH, nego očekivanja same EU.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.