da block

Lajčak: U BiH prevladava ignorantnost, kako političara, tako i građana

da block

Nekadašnji visoki predstavnik u BiH i aktuelni potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, u njemačkom listu Süeddeutsche Zeitung ukazuje na komplikovanu i kako kaže, stagnirajuću situaciju u BiH.

On istovremeno izražava nadu da će se Sarajevo uskoro “urazumiti”.

“Kada razgovaram s novinarima iz regiona, često me suočavaju s optužbom koja se najbolje može opisati na ovaj način: Zašto nama, običnim ljudima otežavate život, zašto kažnjavate nas, a ne političare? Ali, gdje je razlika? Zar upravo te političare nisu izabrali birači? Jesu li dobili hiljade glasova? Ne zastupaju li oni volju naroda? Naravno da to rade”, navodi Lajčak.

Ukazuje da u BiH preovladava ignorantnost, kako političara, tako i građana.

“Tačno je da uprkos potpuno drugačijim izjavama, političko vodstvo nije dokraja provelo svoje obaveze prema EU. Tamošnji političari posjeduju toliku drskost da zatvaraju oči pred voljom naroda i ignoriraju ga, iako taj narod bez obzira na svoju etničku pripadnost, u velikoj većini podržava približavanje EU. Kako je to moguće? To me zbunjuje”, piše bivši visoki predstavnik.

Umjesto da građani BiH iskoriste svoju sopstvenu snagu, oni se obraćaju evropskim institucijama koje onda za njih trebaju donositi odluke.

“Tako ne funkcioniše Evropa! Kada sam 2009. napustio BiH, mislio sam da nije primjereno povlačiti paralele između Kosova i BiH, kada je riječ o njihovom putu ka članstvu Evropske unije. Sada Kosovo čini napretke, a Bosna i Hercegovina stagnira. Ta činjenica me rastužuje”, piše Lajčak.

Sve nacije u regionu zapadnog Balkana – od Srbije preko Hrvatske, do Kosova su spoznale gdje leži njihova kolektivna i individualna budućnost. Odvojiti građane BiH od njihove evropske perspektive bi zato predstavljalo krađu njihove budućnosti.

“Međutim, entuzijazam kojim su se u Briselu pratile pristupne ambicije BiH je opao, što je za bh. partije još jedan jasan znak. Za mene to predstavlja i upozorenje. April je mjesec u kojem je Kosovo izašlo iz ćorsokaka. Juni će biti mjesec u kojem će EU diskutovati o daljem širenju. Bilo bi dobro kada bi maj, bio mjesec u kojem će se Sarajevo urazumiti”, piše Miroslav Lajčak u listu Süddeutsche Zeitung, a prenosi portal Deutsche Welle.

(VisokoIN)