da block

Lana Bastašić pobjednica Konkursa bh. drame

da block

Lana Bastašić, autorica teksta «Bajka koju idiot priča», pobjednica je Konkursa bh. drame 2012/2013 koji je organiziralo Udruženje «Fercera». Dobitnica je osvojila nagradu u iznosu od osam hiljada konvertibilnih maraka, čiji je pokrovitelj Federalno ministarstvo kulture i sporta. Jednoglasnom odlukom žirija u sastavu Muhamed Dželilović, Dragan Jovičić i Dragan Komadina, tekst je proglašen najboljim na Konkursu na koji su prvobitno stigla 62 dramska teksta, te su u uži izbor odabrani pored pobjedničkog i tekstovi Emira Zametice «Arčundija i Čerundolo» i Ljubice Ostojić «Umorih se ruže trgajući». Sinoć su u Kamernom teatru 55 organizirana scenska čitanja finalna tri teksta, koji su ranije prošli intenzivnu radionicu sa Dževadom Karahasanom, čime je dodatno unaprijeđen njihov kvalitet.

Predsjednik žirija Muhamed Dželilović istakao je da je prema jednoglasnoj odluci žirija, riječ o darovito ostvarenoj drami u kojoj je uspješno dostignuta višestruka misaona slojevitost, tematska aktuelnost i, ne manje važno, otvorenost forme za različite oblike teatralizacije i raznovrsne teatarske poetike. «Iako na mnogo mjesta u drami autorica jasno progovara o krucijalnim društvenim problemima naše sredine, vrlo spretno je izbjegla svaku jeftinu transparentnost ili «površnu igru» sa najprisutnijim društvenim traumama, što je, na žalost, bila karakteristika najvećeg broja pristiglih radova», istakao je Dželilović stav žirija.

Sama autorica je vidno uzbuđena zahvalila svim glumcima i glumicama na podršci, budući da je njih trinaest čitalo njen tekst u okviru jučerašnjih scenskih čitanja, te je izrazila nadu da se na teatarsku scenu postave i druga dva teksta. «Ovim smo pokazali da ima kvalitetnih domaćih autora i da nam treba kvalitetna podrška», poručila je Lana Bastašić i odlučila da dio nagrade pokloni kolegi Emiru Zametici kako bi podržala scensko postavljanje i njegovog teksta.

Podsjetivši prisutne u Kamernom teatru 55 da je cilj udruženja «Fercera» upravo promocija teatarske umjetnosti i domaćih autora, Senad Alihodžić, predsjednik Udruženja najavio je da će na jesen biti izdata knjiga sa sve tri drame, čime bi se povećale mogućnosti da se savremeni bh. autori i autorice igraju i u regionu. «Prezahvalan sam svima koji su svojim radom podržali naš projekat i nadam se da će ovaj Konkurs doprinijeti razvoju dramskog stvaralaštva u Bosni i Hercegovini», zaključio je Alihodžić.

(VisokoIN)