da block

Lažni ljekari ordiniraju po kućama i stanovima

da block

Komora doktora medicine RS pozvala je inspekciju da pojača kontrole u oblasti zdravstva, jer je u posljednje vrijeme česta pojava da osobe bez licenci i neregistrovani ‘ljekari’ ordiniraju po kućama i stanovima.

Komora je upozorila i građane da ne nasjedaju na sumnjive reklame u medijima u kojima se veliča stručnost davalaca različitih zdravstvenih usluga, koji su, u stvari, ‘ilegalci sumnjivog znanja’.

‘Erozija zdravstvenog sistema u našoj zemlji pogoduje najezdi davalaca različitih zdravstvenih usluga, koji neregistrovani, bez licenci i često sumnjivog znanja ordiniraju po stanovima’, saopšteno je iz Komore doktora medicine RS, pišu Nezavisne novine.

Desimir Miljić, glavni republički zdravstveni inspektor, kazao je da je inspekcija zabilježila slučajeve nelegalnog obavljanja zdravstvene djelatnosti u privatnim stambenim objektima.

‘Imali smo dojave da doktori zaposleni u javnoj ustanovi ili koji su penzionisani, naručuju pacijente u svoje kuće i stanove u kojima imaju improvizovane neregistrovane ambulante, te iza zaključanih vrata pružaju usluge’, potvrdio je Mijić.

On je naveo da u takvim okolnostima postoji mogućnost da se usluge pružaju u nehigijenskim uslovima, da se ne koriste sterilni instrumenti, te pacijentima prijeti opasnost od zaraznih bolesti.

‘U skorije vrijeme kažnjavani su doktori medicine, doktori stomatologije i vlasnici apoteka koji su radili bez odobrenja Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite. Međutim, inspekcija ponekad ima teškoća prilikom ulaska u privatne stambene prostore, a u određenim slučajevima za ilegalnu ambulantu sazna tek nakon dojave građana’, naveo je Mijić.

On je pojasnio da zbog ograničenja koje inspektori imaju zbog ulaska u privatne stambene prostorije, inspekcija ovu pojavu nastoji riješiti u saradnji sa zdravstvenim komorama, direktorima zdravstvenih ustanova i organima gonjenja, jer rad bez odobrenja, prema Krivičnom zakonu RS, predstavlja krivično djelo.

(VisokoIN)