Lažni pasoši za Somalijce stigli iz Italije

Državljani Somalije koje je Granična policija BiH uhapsila u Sarajevu i kojima je Opštinski sud odredio jednomjesečni pritvor zbog sumnje da su falsifikovali 18 italijanskih dokumenata, koristili su, između ostalog, i ukradene pasoše Švedske koje potražuje Interpol, piše “Dnevni avaz”.

Riječ je o Aliju DŽemalu Abdulahiju, te njegovoj sestri i bratu Hindi Muhamed Jusuf i Omaru Aliju Jusufu, devetnaestogodišnjaku koji je prije tri mjeseca podnio zahtjev za azil u BiH.

Ova lica uhapšena su na Međunarodnom aerodromu Sarajevo 22. jula, nakon što je letom iz Istanbula najprije stigao Ali Abdulahi /30/, koji je prema vlastitom priznanju profesionalni vojnik iz somalijskog grada Džouhar.

List tvrdi da je on organizator prodaje falsifikovanih dokumenata migrantima BiH. Kod njega je pronađeno 18 lažnih dokumenata Italije, među kojima su i lične karte i dozvole ze boravak u Italiji, koje je namjeravao da u BiH proda po 500 eura.

Brat i sestra Abdulahija potvrdili su na Opštinskom sudu u Sarajevu da su njihove porodice u Somaliji već dale 500 eura za lažne pasoše.

Drugi dio grupe Somalaca, njih četvoro, uhapšeni su dok su se autobusom iz Bihaća kretala prema Sarajevu, gdje su namjeravali da preuzmu lažna dokumenta. Za ova lica nije određen pritvor.

Nakon što je graničnom kontrolom 18. jula utvrđeno da posjeduje lažni pasoš, Hinda je istražiocima potvrdila da je od nepoznatog lica za 500 eura kupila pasoš na ime Šveđanke Anise Samir Ali Varsam, ne znajući da Interpol traga za ovim ukradenim dokumentom.

“Avaz” piše da je ova žena tada dobila samo prekršajnu prijavu i da se od tada slobodno kretala po Sarajevu, kao i da će istraga, koja je u toku, pokazati da li su ova lica iz Somalije samo migranti ili ova otkrivena grupa ima veze sa nekom od terorističkih organizacija.