Led okovao SAD: Rekordno niske temperature, otvorena i skloništa…

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Talas izuzetno hladnog vremena koji je pogodio veliki dio SAD-a, obarajući rekorde niskih temperatura, nastavio se i u prvim novogodišnjim danima.

Veoma hladno vrijeme zahvatilo je ogromnu oblast od Teksasa – na jugu, do Kanade – na sjeveru, i od Montane – na sjeverozapadu, do Nove Engleske – na sjeveroistoku, prenosi Beta.

Minus 35

Otvorena su skloništa u mnogim dijelovima SAD-a, ali su niske temperature dovele do smrti najmanje osam ljudi.

U Chicagu je bilo previše hladno i za one dovoljno hrabre da Novu godinu obilježe skakanjem u jezero Michigan, iznad kojeg je rano jutros bila gusta magla. Organizatori su odustali od te godišnje egzibicije navodeći da bi skakanje bilo previše opasno zbog temperatura u minusu.

Ekstremne temperature su pogodile savezne države Kansas, Missouri i Nebrasku, kao i Iowu, Minnesotu i Južnu i Sjevernu Dakotu.

U gradu Omaha, u Nebraski, temperatura je sinoć iznosila minus 26 stepeni Celzijusa, čime je oboren rekord iz 1884. godine. Zbog toga je odložen 18. novogodišnji vatromet na kojem se obično okupi oko 30.000 ljudi.

U Južnoj Dakoti izmjerena je temperatura od minus 32 stepena, čime je oboren rekord postavljen prije 99 godina.

Zvaničnici grada Damona, u Iowi, zatvorili su klizalište na otvorenom koje neće raditi dok temperature ne budu u plusu. U Damonu je rano jutros bilo minus 29 stepeni Celzijusa, a zbog vjetra je subjektivni osjećaj bio minus 35 stepeni.

Zaleđena voda

U jutarnjim satima temperature u Indianapolisu bile su minus 12 stepeni, čime je oboren rekord iz 1887. godine. Škole i fakulteti ostat će zatvoreni i poslije novogodišnjih praznika zbog hladnog vremena.

Na jugu i jugoistoku SAD-a probleme prave zaleđene vodovodne cijevi i ispražnjeni akumulatori vozila.

U državi Wisconsin su nađena tijela dva muškarca, starosti 50 i 34 godine, sa znacima smrzavanja. Policija vjeruje da je hladno vrijeme dovelo i do smrti čovjeka u Severnoj Dakoti, nađenog kraj reke. Policija je pronašla i tijelo 27-godišnje žene na obali jezera Winnebago, kao i u St. Louisu.

Više vijesti