Leševi trunu na ulicama Aleppoa

Beskompromisne borbe sirijske vojske i pobunjenika u sirijskom gradu Aleppu još uvijek traju, a broj poginulih rapidno raste. Iako je te brojke nemoguće službeno potvrditi, aktivisti tvrde kako je u jučerašnjem granatiranju od strane sirijske vojske poginulo nekoliko desetaka ljudi, među kojima je mnogo civila.

Mirovni izaslanik Lakhdar Brahimi opisao je broj poginulih kao zastrašujući, a količinu razaranja kao katastrofalnu. Grad je zbog teških borbi i artiljerijske vate gotovo potpuno uništen, a leševi koji trunu na ulici postali su “normalna” slika. To zorno pokazuju i uznemirujuće fotografije AFP-a, čiji je fotograf dobio dopuštenje da prati pripadnike sirijske vojske. To je ujedno i prvi puta da je neki fotograf međunarodne novinske agencije smio pratiti sirijske vojnike u obilasku kvartova u Aleppu u kojima se vode žestoke borbe.

Političko rješenje krize u ovim se trenucima čini kao nemoguća misija, jer su obje strane sad već otišle toliko daleko da praktički “nema smisla” odustati. Nekakav oblik vanjske vojne intervencije iz dana u dan postaje sve opipljivija mogućnost, unatoč činjenici da bi u pitanju bilo teško kršenje međunarodnog prava, na čiji su branik sjele Rusija i Kina. Jasno je samo da na kraju nijedna strana, bar ne nijedan Sirijac, iz ovog sukoba neće izaći kao pobjednik, jer će “dobiti” potpuno devastiranu zemlju.

(VisokoIN)