Libija na ivici rata

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Libija, članica OPEC-a, podijeljena je država od pada režima Muamera Gadafija 2011. General Haftar drži duže vrijeme pod kontrolom istok zemlje, a podršku su mu pružali Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati. Prošle nedjelje Haftar je posjetio Saudijsku Arabiju, gde se sastao sa kraljem Salmanom i krunisanim princom Mohammedom bin Salmanom, piše Danas.

Haftarova naredba data pripadnicima samozvane Libijske nacionalne armije (LNA) poklopila se sa posjetom generalnog sekretara UN Antonija Guterrsa Tripoliju. Oružane grupe iz zapadnog grada Misrata, koje podržava vlada obećale su da će zaustaviti eventualnu navalu snaga sa istoka, te da su u stanju pune pripravnosti.

Dvije strane su inače učestvovale u razgovorima pod pokroviteljstvom UN o podjeli vlasti kada je Haftarova armija nenadano krenula ka Tripoliju. Prijavljeni su i prvi sukobi između snaga LNA i pripadnika lojalnih premijeru Fajezu al Seraju, ne samo u Tripoliju već i u gradu Garjan, južno od glavnog grada, prenose agencije. Zvaničnici tog grada su za AFP rekli da su „u toku napori kako bi se izbegli sukobi“.

Ostaje nepoznanica da li je namjera generala Haftara da pod svoje okrilje prebaci i zapadni dio zemlje ili mu je cilj da „pokaže svoju moć“ pred nacionalnu konferenciju krajem mjeseca, piše Financial Times. Očigledno je da se ovim potezom izbjegavaju planirani mirovni pregovori ovog mjeseca među konkurentskim libijskim frakcijama.

Guterres, koji se sa liderima dvaju strana sastao u Tripoliju, apelovao je na mir i uzdržanost, i „hitnu obustavu eskalacija“. Na svom nalogu na Tvitteru, Guterres je napisao da je „duboko zabrinut vojnim napredovanjem u Libiji jer to rizikuje sukobe. „Nema vojnog rješenja. Samo unutarlibijski dijalog može riješiti libijske probleme. Pozivam na mir i uzdržanost i spreman sam da se sastanem sa libijskim liderima u zemlji.“

Takođe, i SAD i evropske države pozivaju na mir. U zajedničkom saopštenju SAD, Britanije, Francuske, Italije i Ujedinjenih Arapskih Emirata navodi se da u „osjetljivom trenutku libijske tranzicije, vojne prijetnje i jednostrane akcije samo rizikuju da vrate Libiju u haos“.

Vremešni general Haftar je čovek koji je svojevremeno pomogao Gadafiju da se domogne vlasti 1969. Međutim, Gadafi ga se odrekao u vrijeme rata sa Čadom. Kada su Haftara i još neke vojnike zarobile vlasti Čada, Gadafi nije želeo da ih traži nazad. Njima je pomogla Amerika koja ih je odvela u tadašnji Zair. Nakon toga je živio u Americi. Vratio se u Libiju prije osam godina, kako bi se pridružio revoluciji koju je podržao NATO, a kojom je okončana vladavina Gadafija. Haftar se predstavlja kao osoba koja može da dovede stabilnost u Libiju nakon godina sukoba.

Više vijesti