Libija: U roku 72 sata sirijski diplomati moraju napustiti zemlju

Libija je otpravniku poslova Sirije i njegovim saradnicima dala rok od 72 sata da napuste zemlju, saopćilo je u četvrtak Ministarstvo vanjskih poslova Libije, javio Reuters. Libijsko prijelazno vijeće u oktobru je zvanično priznao Opoziciono vijeće Sirije kao legitimnu vlast u toj zemlji, nakon višemjesečne pobune protiv predsjednika Bašara el Asada, podsjetio je Reutes.

– Libija se nadala da će Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (VS UN) usvojiti rezoluciju…da pomogne sirijskom narodu da živi u slobodi i dostojanstvu, navedeno je u saopćenju.

Nakon što su Rusija i Kina ovog vikenda stavile veto na rezoluciju o Siriji u VS UN-a, Libijci su protestovali ispred kancelarije libijskog premijera Abdurahima El-Keiba, izražavajući nezadovoljstvo takvom odlukom.

U rezoluciji je podržan plan Arapske lige, a od predsjednika Bašara el-Asada se tražilo da preda vlast.

U ponedjeljak, sirijski i libijski demonstranti su gađali kamenicama, jajima i paradajzom zgradu kineske ambasade u Tripoliju.

Dan prije toga, u nedjelju, oni su sprejevima ispisali grafite na ogradi oko ruske ambasade i poderali rusku zastavu. Umjesto nje, postavili su zastavu sirijske opozicije i Libijskog prijelaznog vijeća, podsjeća Reuters.

(VisokoIN/Fena)