da block

Lijanović i još 56 osoba prijavljeni zbog organizovanog kriminala

da block

Službenici Federalne uprave policije (FUP) podnijeli su danas Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv 57 lica zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo “organizovani kriminal”, a u vezi sa krivičnim djelima “zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, “povreda slobode odlučivanja birača” i “falsifikovanje isprave”.

Kako je za agenciju Anadolija izjavio direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač, među 57 prijavljenih nalazi se i federalni zamjenik premijera i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović.

“Mi smo na ovom slučaju radili duže vrijeme. Preko godinu dana su provođene te aktivnosti naših istražitelja na terenu. Predmet je otišao Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo. Oni će procijeniti ukoliko ima elemenata za otvaranje istrage. Oni će donijeti naredbu, i to dalje ide u skladu sa zakonom određenom procedurom”, kazao je Lukač za Anadoliju.

Postupajući po nalogu Federalnog tužilaštva, istražitelji Federalne uprave policije su utvrdili da postoje osnovi sumnje da je prvoprijavljeni, a riječ je o Jerki Ivankoviću Lijanoviću, formirao grupu za organizovani kriminal u smislu, u koju je pristupilo 56 lica sa područja Federacije BiH, s ciljem vršenja krivičnih djela, a radi sticanja protivpravne imovinske koristi.

“Time je oštećen budžet Federacije BiH u iznosu 2.999.200,00 KM. Ova grupa je na nezakonit način, podmićivanjem birača i korištenjem teške imovinske situacije, izvršila uticaj na odlučivanje birača na Opštim izborima 2010. godine. Prvoprijavljeni je, nakon formiranja vlasti na nivou FBiH, koristeći se svojom pozicijom u vlasti, pristupio izmjenama podzakonskih akata na osnovu kojih je došlo do preraspodjele novčanih sredstava u budžetu, te time stvorio uslove da se određena novčana sredstva u okviru podsticaja u poljoprivredi mogu bez posebne kontrole dodijeliti većem broju lica”, navodi se u izvještaju FUP-a.
Nadalje, istaknuto je da je prvoprijavljeni potpisao veći broj rješenja o dodjeli jednokratne novčane pomoći na osnovu zahtjeva koji nisu ispunjavali opšte i posebne uslove iz Pravilnika o uslovima i načinima ostvarenja novčanih podrški.

“Zahtjevi po osnovu kojih su donijeta rješenja su formalno obrađeni od članova organizovane grupe, od drugoprijavljenog do četvrtoprijavljenog, kao članova Komisije. Ostali prijavljeni su, kao članovi organizovane grupe, svaki na svom području, pronalazili potencijalne glasače, ciljajući socijalno interesante grupacije, kojima su obećavali novac i davali upute o načinu glasanja, a potom vršili podjelu novca”, konstatovano je u saopštenju FUP-a.

(VisokoIN)