Lijanovićevi dobitnici poticaja oštetili budžet FBiH za više od šest miliona KM

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Devetogodišnja kazna zatvora, prema presudi Kantonalnog suda u Tuzli, epilog je priče o nezakonitom djelovanju bivšeg ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerke Ivankovića Lijanovića prilikom dodjele poticaja na području TK i FBiH. Presuda kaže da je budžet FBiH u njegovom mandatu oštećen za 817.000 KM, no na višemilionska oštećenja ukazuje dokumentacija Federalne uprave za inspekcijske poslove i ovog ministarstva, koju portal Vijesti.ba posjeduje.

Konkretno, 6.673.472 KM. Razlika između “presuđenog” i “ustanovljenog” iznosa je 5.856.472 KM.

U presudi se, između ostalog, navodi da je Lijanović s određenim saradnicima uslovljavao poljoprivrednike da od dobijenih poticaja moraju vratiti 50 posto kriminalnoj grupi koju je predvodio.

Prema rješenju o povratu nezakonito stečenog novca od poticaja, ukupno 279 “srećnih dobitnika” Lijanovićevih nezakonitih poticaja u budžet Vlade FBiH mora vratiti pomenuti iznos od 6.673.472 KM, od kojih je do sada vraćeno 269.648 KM.

Jedan od “srećnih dobitnika” je firma Trako d.o.o. iz Visokog, koja u federalni budžet mora vratiti nezakonito dodijeljenih 60.139 KM. Kod odgovorna osoba u izvještaju Federalne uprave za inspekcijske poslove navodi se Nedžad Trako, čovjek protiv kojeg se u Opštinskom sudu u Sarajevu vodi postupak u slučaju “Bosna”. Zajedno sa generalnim sekretarom SDA Amirom Zukićem i drugima, Trako je optužen za više krivičnih djela među kojima su primanje mita, protivzakonito posredovanje u zapošljavanju i nedozvoljeno držanje oružja.

Farmi koza “Muša” iz Širokog Brijega u tri navrata dodijeljeni su nezakoniti poticaji u iznosu od 109.632 KM, 69.071 KM i 31.600 KM. Rješenjem Federalne uprave za inspekcijske poslove ukupno iz decembra 2015. godine naloženo je da u budžet bude vraćeno ukupno 210.303 KM. Iako se kao odgovorna osoba u dokumentaciji navodi Željko Perko, za ovu farmu koza vezuje se ime Slave Ivankovića Lijanovića, najstarijeg Jerkinog brata. Naime, Večernji list je još 2013. godine pisao da je Slavo osnivač farme koza na brdu Muša između Širokog Brijega i Posušja na kojoj se proizvodi kvalitetan i vrlo tražen kozji sir iz mijeha.

Nezakoniti poticaji od 99.040 KM i 30.200 KM dodijeljeni su i mostarskoj firmi “Eko koza”. Njeno vlasniku Dževadu Kovaču u maju 2014. godine naloženo je da vrati ova novčana sredstva.

Jerko Ivanković Lijanović nije štedio na firmi “Zvizdić” vlasnika Hajrudina Zvizdića iz Ilijaša, kojem je nezakonito dodijelio 241.987 KM. Hajrudin Zvizdić bio je kandidat za načelnika sarajevske Opštine Centar na izborima 2012. godine. Nimalo slučajno, bio je kadar Narodne stranke Radom za boljitak.

Gradačačkom sajmu, na ime odgovornog lica Hašima Šabanovića, nezakonito je dodijeljeno 50.000 KM, a rješenjem iz decembra 2015. godine naloženo da se ta sredstva vrate.

Nedim Zejćirović iz Čelinca je, po sporazumu o krivici, u federalni budžet vratio 40.000 KM od ukupno 104.331 KM, koje mu je Lijanović nezakonito dodijelio.

Dug je spisak Lijanovićevih “srećnih dobitnika”, odnosno dužnika po osnovu nezakonito isplaćenih poticaja u periodu od 2011. do 2014. godine dug. Višemilionska je šteta po budžet FBiH. Kazna zatvora je devetogodišnja.

Ipak, Jerko Ivanković Lijanović ne odustaje i najavljuje: “Presuda Kantonalnog suda u Tuzli neće me zaustaviti da se kandidujem za člana Predsjedništva BiH na ovogodišnjim opštim izborima”.

Više vijesti