Lijanovićevi glasači, džaba ste glasali…

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Dok policija raskrinkava aferu “Poljoprivredni poticaji” iza koje stoji ministar Jerko Lijanović, inspekcije naložile da se novac koji je dijelio bez pravog osnova vrati u budžet, saznaje “Avaz”. Federalna uprava polcije već ima dovoljno dokaza koji teško terete ministra Lijanovića

lUporedo sa policijskom istragom koja je u završnoj fazi, u raskrinkavanje afere zbog dodjele 3.752 jednokratne podrške za poljoprivredu od po 800 KM uključilo se i nekoliko kantonalnih uprava za inspekcijske poslove, saznaje “Dnevni avaz”.

Uprava za inspekcijske poslove Livanjskog kantona već je, kako saznajemo, završila svoj izvještaj, koji je podnijela Federalnoj upravi policije te Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova.

U njemu se navodi da je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, na čelu sa ministrom Jerkom Ivankovićem Lijanovićem, podijelilo poticaje za 33 osobe koje uopće nisu upisane u registar poljoprivrednih gazdinstava. Ukupno je u LK podijeljeno 46 jednokratnih novčanih podrški.

Lijanovićevo ministarstvo, kako navodi inspekcija, prekršilo je oba zakona koja definiraju ovu oblast, a postupilo je i suprotno vlastitim odlukama i pravilnicima o novčanim podrškama u poljoprivredi.

Inspektori su utvrdili da je Lijanović dijelio novac osobama koje nisu ispunjavale uvjete za poticaje. Zbog činjenice da su ove osobe protivzakonito dobile novčane iznose od po 800 KM, svima njima inspekcija je naložila povrat dobivenih novčanih sredstava.

U dokaznom materijalu o kriminalu u vezi sa podjelom poticaja, koji je podnesen FUP-u, naveden je primjer Bosiljke Stojančić iz Bosanskog Grahova, koja je iz Lijanovićevog ministarstva nezakonito dobila novčanu podršku od 800 KM. Njoj je, kao i ostalima, naložen povrat ovih budžetskih sredstava.

– Stranka je dobila podršku za kupovinu jedne krave iako nije imala dokumentaciju koja ukazuje na pravo za ostvarivanje poticaja. Stranka nije podnijela zahtjev za upis u registar poljoprivrednih gazdinstava, a novac dobiven iz Ministarstva, utrošila je za nabavku tovnih pilića i hrane – navodi se u rješenju kantonalnih inspektora.

“Dnevni avaz” saznaje da će izvještaje o nezakonitoj dodjeli poticaja FUP-u podnijeti i druge kantonalne uprave inspekcije.

Podsjetimo, naš list jučer je objavio informaciju da je policija dokumentirala kriminal u vezi sa poticajima, težak tri miliona KM. Riječ je sredstvima, mahom podijeljenim članovima i glasačima Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB).

O svemu ovome Federalnu vladu upoznat će i radna grupa, koja je formirana radi provjere sumnjivih poticaja za kapitalna ulaganja. Prema preliminarnim rezultatima ove radne grupe, utvrđeno je da je pod sumnjivim okolnostima podijeljeno čak 13 miliona KM predviđenih za poticaje.

(VisokoIN/Avaz)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.