Ljekari i stomatolozi u ZDK dobivaju kolektivne ugovore i povećanje plaća za oko 30 posto

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Vlada Zeničko-dobojskog kantona prva je u Federaciji Bosne i Hercegovine koja je sa Strukovnim sindikatom ljekara i stomatologa ZDK usaglasila sve stavke za potpisivanje kolektivnog ugovora kojim bi plaće ljekara trebale biti povećane za oko 30 posto.

U zgradi Vlade Zeničko-dobojskog kantona danas je održan sastanak premijera ZDK Miralema Galijaševića, ministra zdravstva Dragoljuba Brenje i predstavnika Samostalnog strukovnog sindikata ljekara i stomatologa ZDK s ciljem usaglašavanja svih stavki kolektivnog ugovora za ljekare koji bi nakon procedura trebao biti potpisan za mjesec dana.

“Usaglasili smo kolektivni ugovor i prvi smo i jedini u Federaciji Bosne i Hercegovine koji smo to uradili, a uspjeli smo prvenstveno saradnji i dogovorima koje smo postigli. Vlada ZDK stoji iza ovog kolektivnog ugovora s kojim ćemo pokušati zaustaviti odlazak ljekara iz BiH”, kazao je Galijašević.

Ministar zdravstva Dragoljub Brenjo je izjavio da su dogovori o kolektivnom ugovoru počeli krajem februara na Federalnom nivou, ali da su potom prebačeni na kantonalni nivo.

“Dogovoreno je da se ide na nivo kantona, a naš pregovarački tim dao je dobar prijedlog koji je prihvaćen. S obzirom na nedostajuća sredstva, napravili smo dinamiku povećanja plaća. Iako su zahtjevi Sindikata bili veći, uspjeli smo razraditi dinamiku i pronaći zajednički dogovor”, izjavio je Brenjo.

Nakon usaglašavanja kolektivnog ugovora slijedi njegova tehnička realizacija, a potom i zvanično potpisivanje.

Predsjednik Samostalnog strukovnog sindikata ljekara i stomatologa ZDK Haris Husremović je apelovao i na druge kantone da se po uzoru na model Zeničko-dobojskog kantona, pridruže rješavanju problema ljekara.

“Mi smo zadovoljni i očekujemo ubrzano potpisivanje ugovora. Posljednje povećanje plaća ljekarima u ZDK bilo je 2007. godine, a sada govorimo o povećanju od oko 30 posto”, izjavio je Husremović.

Zenički ljekari tokom prošle godine održali su nekoliko štrajkova upozorenja gdje su tražili ravnopravno vrednovanje njihovog rada s plaćama koje su mizerne, a nakon skoro godinu dana uspjeli su ostvariti svoja prava.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.