Ljekari nisu zadovoljni ni zaradom od 3.000 KM

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U Federaciji BiH jučer je održan jednosatni štrajk upozorenja zdravstvenih radnika koji su zatražili usklađivanje neto satnice s troškovima života.

Tokom jučerašnjeg dana bolnice i domovi zdravlja radili su normalno, osim za vrijeme štrajka između 12 i 13 sati, kada pojedine zdravstvene ustanove nisu izdavale čak ni nalaze za pacijente.

Prim. dr. Suad Rožajac, predsjednik Sindikata uposlenih u zdravstvu KCUS-a, podsjetio je da je povećanje neto satnice predviđeno u Općem i Kolektivnom ugovoru.

‘Satnica od dvije KM određena je 2007. godine i korigovana je 2008. za 11,2 posto. Poslije toga, više nikada. Ove godine u Kantonu Sarajevo nekoliko puta zatražili smo usklađivanje satnice s troškovima života, ali nismo ništa riješili’, pojasnio je Rožajac i dodao kako se nada da će vlade kantona pronaći rješenje, kako Savez ne bi poduzimao druge aktivnosti, piše Dnevni avaz.

S druge strane, prof. dr. Faris Gavrankapetanović, direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje Kantona Sarajevo (ZZOKS), tvrdi da su primanja ljekara daleko veća u odnosu na podatke koje je prethodnih dana prezentirao Sindikat. Naglašava da su, u prosjeku, ukupna primanja ljekara oko 3.000 KM.

Veća primanja

‘Najniža neto satnica u KS veća je za 14 posto od one koja je predviđena u Kolektivnom ugovoru. Ova uvećana satnica primjenjuje se od januara ove godine i njeno povećanje izvršeno je s troškovima života.

To znači da je osnovna plaća doktora medicine s prosječnim minulim radom od deset posto 1.426 KM, ljekara specijaliste 1.711 KM.

Naknada za dežurstvo radnim danom iznosi 140 KM, petkom i vikendom 210 KM i praznikom 280 KM. Naknada za pripravnost ljekara specijaliste je 42 KM radnim danom, a 63 KM petkom i vikendom. Topli obrok iznosi 170 KM i regres 562 KM’, potcrtao je Gavrankapetanović.

Poduzete aktivnosti

Rusmir Mesihović, federalni ministar zdravstva, naglasio je da je poduzeo niz aktivnosti kako bi se riješio ovaj problem.

‘Formiran je i tim koji je u petak razgovarao s predstavnicima Sindikata. Zaključeno je da će se nastaviti socijalni dijalog između kantonalnih ogranaka sindikata i kantonalnih vlada, jer je implementacija i finansiranje Kolektivnog ugovora za oblast zdravstva u nadležnosti kantona’, pojasnio je Mesihović.

(VisokoIN)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.