da block

Ljeta u BiH će biti sve vrelija!

da block

Klimatske promjene, koje su sve intenzivnije posljednjih godina i u BiH, uzimaju sve više maha, pa je tako došlo do drastičnog porasta prosječnih mjesečnih temperatura, direktnog prelaska iz zime u ljeto, uz pojave manjih tornada i jakih alergena.

Tako su, prema evidencijama entitetskih hidrometeoroloških zavoda u BiH, prosječne temperature u nekim mjesecima posljednjih 12 godina veće čak oko pet stepeni.

Prema tim podacima, najkritičniji mjesec u tom periodu je jul, koji je sa prosječnom mjesečnom temperaturom od 19,8 stepeni iz 2000. godine dostigao 24,4 stepena, kolika je bila prosječna temperatura u julu prošle godine, pišu Nezavisne novine.

Međutim, sve te promjene klime uzrokuju i pojavu jakih vjetrova, manjih tornada, dok svjetski naučnici navode da bi razorne superoluje krajem ovog vijeka mogle pogoditi i Evropu, a u svemu tome ne bi bili pošteđeni ni naši prostori.

Klimatske promjene bi, prema procjenama, mogle uzrokovati i da ovogodišnja polenska sezona u BiH i okruženju bude najjača u posljednjih 50 godina.

Nebojša Kuštrinović, član Komiteta za klimatske promjene BiH, u kojem aktivno radi i sarađuje više od 40 eksperata iz raznih oblasti, rekao je da smo svjedoci ere naglih klimatskih promjena i globalnog zagrijavanja.

Prema njegovim riječima, za sto godina na našim prostorima imat ćemo klimu koja bi bila najsličnija trenutnoj klimi na prostoru sjeverne Grčke.

Inače, usljed visokih temperatura vazduha posljednjih dana, ali i poplava koje su nedavno pogodile mnoge dijelove BiH, prava je najezda komaraca i mušica, od kojih građani ne mogu da se odbrane.

Na njih se žali veliki broj stanovnika Sarajeva, Banja Luke, Dervente i drugih mjesta.

U BiH se u dane vikenda i nakon njega očekuje promjenljivo oblačno, sa sunčanim intervalima, ali dosta nestabilno vrijeme.

(VisokoIN)