0.5 C
Visoko
17. Januara 2022.

Ljigometar: Seoska varalica Senad Hadžifejzović

Tekst bez intervencija prenosimo s portala Novinar.me
Piše:Aleksandar Muftić

Da je novinarstvo na vrlo niskom nivou, znaju i ptice na grani. Zašto je to tako, ima više razloga, a jedan od uzroka su svakako i sami novinari, koji su ovu profesiju sveli na nivo očajnika. Iako po profesiji nisam novinar, uvijek me zanimao taj svijet, pa sam još u doba života u Australiji, uvijek gledao ko radi dobro, ko bolje, a ko najbolje.

Dok nisam doselio na Balkan, nije mi se dešavalo da upratim seoske varalice poput gospodina iz naslova, mada on nije jedina rak – rana bh. novinarske scene; naime, isti su i oni koji ga podržavaju, ili se ponašaju kao on. Studenti rade, oni nikoga ne plaćaju, i uzimaju dobru lovu. Nisu jedini, ali svakako su najodvratniji u tome. Ostali su bar iskreni i odmah ljudima kažu “nemamo para”, ali im zauzvrat barem ponude iskustvo na BHT-u, FTV-u i sličnim TV kućama, na kojima se ipak ima šta naučiti.

Sinoć smo bili svjedoci jedne velike blamaže. FaceTV, koji se hvali kako je prvi u svemu, najbolji u prenosima reprezentacije, koji ima najbolje dnevnike, itd., nam je pustio utakmicu preko interneta, i to tek oko 20. minute. U pozadini su išle Google reklame, a preko toga njihove. Pošto su prenos najavili tek u pola 3, to nam govori da su vrlo dobro znali kako neće imati signala otpočetka, te su definitivno bili pripremljeni na to. U svijetu kupovine TV prenosa, to vam je slično kao i sa koncertima. Ukoliko ne platite punu cijenu, dobijete festivalsku svirku, kakva se recimo desila u Inđiji, kada Red Hot Chilli Peppersi nisu odsvirali “Under the Bridge”.

Ovaj put, Senad je vjerovatno dao neku mizernu cifru da se povremeno uključi u prenos, te je računao kako naša raja neće provaliti grešku, a vlasnici prenosa neće ni gledati njegov smetljarski kanal. Srećom, nakon nekoliko minuta prenosa sa interneta, koji je bio lošiji od onog kojeg sam imao na kompjuteru, stigla je i prava slika, te očajni komentar još očajnijeg Marjana Mijajlovića. Da se razumijemo, ovaj komentator je imao sjajnu podlogu da postane najbolji na Balkanu, ali je svojim mahalskim uskočicama pokvario kompletan dojam koji je o sebi napravio na početku svoje karijere. Valjda tu važi ona “s kim si, takav si”, pa je i on pomislio da može prodavati muda pod bubrege širokom pučanstvu.

Prije utakmice, kažu mi prijatelji da su emitovali pet sati naprđivanja, s jadnim gostima koji su, kulture radi, odgovarali na njihova nesuvisla i grozna pitanja. Ne znam ko, osim možda divnog gospodina Vlatka Glavaša, ima živaca da se s njima zajebaje, ali se definitivno nadam da im je ovo posljednji prenos bilo koje utakmice koja ima veze s nacionalnim timovima.

Toliko obmanjivati narod je strašno ljigavo, pa im ovaj put dajemo maksimalnih 10 Ljiga, čime prelaze u vodstvo, te se mogu nadati konačnoj pobjedi i tituli “Ljiga godine”. Ljudi su sinoć po hladnom vremenu izašli u grad da gledaju veliki meč, ali su dobili link sa interneta, neupućenog Marjana koji hladno izjavi da se ništa u prvih 20 minuta nije dešavalo, i seoske uskočice koje ne bi mogli čuti ni na TV Amna (uz dužno poštovanje ovoj TV kući).

BHT je za ove amatere definitivno BBC, u svakom pogledu. Iako nije idealan, naš javni servis ovakve propuste nikada nije imao. Jadno i bijedno, u svakom smislu, ali srećom, ne još dugo. Zbogom Face TV.

Unesite komentar