Ljubav počela od poruke na francuskom jeziku

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Maglajlije Amira i Kabil Velijagić ovih dana proslavili su 50 godina braka. Sam pogled na ovo dvoje profesora u penziji odaje ljubav i sklad, kakvim žive punih pet decenija.

A njihova životna priča počela je tokom studentskih dana u Sarajevu. Učenje u sarajevskoj Vijećnici, potajno upućen pogled prema Amiri i jedna poruka napisana na francuskom jeziku – tako je sve počelo.

Pomoć prijatelja

– Trebalo mi je dvije sedmice da je zamolim da zajedno izađemo – kaže Kabil.

Njegova supruga Amira dodaje da ga je primijetila među ostalim studentima, jer je bio veoma brz.

– Jednoga dana prišao mi je njegov najbolji prijatelj Osman Murtezić i dao ceduljicu na francuskom jeziku. Molio me da izađemo, vrlo kulturno i učtivo – ističe Amira.

Kabil kroz smijeh priča da je tokom zabavljanja prihvaćao sve Amirine uvjete jer je znao da će ona na kraju, ipak, biti njegova supruga. Nova školska godina 1962. godine značila je njegov dolazak u Maglaj, a krajem novembra su se vjenčali.

Punih pet decenija ovaj rođeni Ulcinjanin živi u ovom bosanskom gradu.

– Čini mi se da se u ovom gradu i ne zna da nisam Maglajlija. Prihvatili su me iznad očekivanja, a ja u Ulcinju malo koga više i poznajem – naglašava Velijagić.

Uživaju u šetnjama

Cijeli radni vijek proveli su u prosvjeti. Profesor Kabil predavao je historiju i sociologiju, bio je i direktor Gimnazije, profesorica Amira francuski i latinski, a izvjesno vrijeme je bila i direktorica Biblioteke.

Njih dvoje sada uživaju u penzionerskim danima i šetnjama gradom. Najsretniji su kada im se javi neko od bivših učenika i kada saznaju da su postali svoji ljudi, da su se iškolovali i imaju svoje porodice. Razumijevanje, poštovanje, povjerenje, korektnost, ljudskost, drugarstvo i stalno razgovarati, kažu da je recept za skladan brak.

Prijatno iznenađenje

Iako nisu planirali nikavu posebnu proslavu zlatnog pira, za prijatno iznenađenje pobrinula su se njihova djeca i organizirala im večer za pamćenje u krugu najbližih.

– Selim i Selma pripremili su nam zaista lijepo iznenađenje. Došli su naši najbliži prijatelji i rodbina pa smo uz muziku proslavili naših sretnih 50 godina – rekli su nam Velijagići.

Ponosni na djecu

Pamte mnogo lijepih događaja, a naravno najradosniji su trenuci kada su dobili djecu Selima i Selmu. Ponosni su na njih. Selim je krenuo njihovim stopama, a kćerka je uspješna poslovna žena u velikoj njemačkoj kompaniji i ima svoju porodicu.

(VisokoIN/Avaz)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.