Logoraši pokreću tužbu protiv Čovića i Ljubića zbog negiranja haške presude Prliću i drugima

Udruženje logoraša Mostar podnijet će krivične prijave protiv predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića te zastupnika u Saboru Hrvatske Bože Ljubića, zbog negiranja haške presude Prliću i drugima.

Upravni odbor Udruženje logoraša Mostar održao je u četvrtak proširenu sjednicu, zajedno sa predsjednikom Skupštine i predsjednikom Nadzornog odbora tog udruženja, na kojem je donesena odluka da Udruženje ide s tužbom protiv Čovića i Ljubića, i to zbog negiranja presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u slučaju bivših čelnika samoproglašene Hrvatske zajednice Herceg Bosne od 29. novembra ove godine.

Krivična prijavu protiv Dragana Čovića i Bože Ljubića pokreće se u skladu sa Krivičnim zakonom FBiH član 163 stav 1 i stav 5 ovoga Zakona.

„Udruženje logoraša Mostar poduzet će sve mjere, radnje i postupke za pokretanje krivične prijave protiv Dragana Čovića i Bože Ljubića u skladu s Krivičnim zakonom FBiH“, navode iz Udruženja, podsjećajući na Čovićevo i Ljubićevo javno negiranje presude Međunarodnog suda.

Inače član 163. Krivičnog zakona govori o izazivanju narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti. U stavu ejdan stoji da onaj – Ko javno izaziva ili raspaljuje narodnosnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima koji žive u Federaciji kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine zatvora. U Stavu 5 na koji se također pozivaju logoraši, stoji:

– 5) Ko krivično djelo iz stava (1) ovog člana učini javnim poricanjem ili osporavanjem genocida, zločina protiv čovječnosti ili počinjenih ratnih zločina utvrđenih pravosnažnom odlukom Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ili domaćeg suda kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.