Logoraši u BiH primorani plaćati taksu na golgotu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Bivši logoraši izgubili su presudu protiv Republike Srpske i moraju platiti i do 7.000 KM sudskih troškova.

Većina nema novca te im prijete pljenidbe. S druge strane, u Federaciji BiH, već dobijene presude su poništene jer je nastupila zastara te će bivši logoraši morati da vrate novac.

Zajedno sa ostalim logorašima iz Banjaluke, Meho Halilić podnio je tužbu protiv RS tražeći naknadu zbog torture i logora gdje bio zatočen nekoliko mjeseci. Umjesto naknade, Haliliću je stiglo rješenje po kojem na ime troškova sudskog postupka mora platiti 7.000 maraka ili će mu zaplijeniti imovinu.

Za razliku od Halilića, Zlatko Prkić je dobio presudu, simboličnih 6.000 KM za mjesece zatočeništva u Tuzli. Dvije godine kasnije stigla je odluka kojom taj novac mora vratiti sa kamatama jer je nastupila je zastara.

Pred sudovima u Bosni i Hercegovini i zemljama u regiji, podneseno je više od 30.000 tužbi. Sudovi u FBiH u početku su uglavnom udovoljavali tužbenim zahtjevima logoraša dok su u RS tek u nekoliko predmeta oni usvojeni. Većina je odbijena uz isplatu sudskih taksi i ogromnih troškova postupka.

Praksa je zacementirana u oba entiteta nakon što je 2014. godine Ustavni sud BiH donio odluku u kojoj konstatuje da se ne radi o šteti koja je posljedica krivičnog djela ratnog zločina i zaključuje da je nastupila zastara potraživanja.

Zanimljivo je da su potpuno suprotan stav ovdašnjem, iako sude po istom tekstu zakona, zauzeli sudovi u Crnoj Gori koji su, većem broju logoraša državljana BiH priznali pravo na naknadu šteta, dok je usvojeno i nekoliko pozitivnih presuda pred srbijanskim pravosuđem.

Podjetimo da i rezolucija UN-a čiji je potpisnik BIH kaže da nema zastare i da pristup sudovima mora biti human i besplatan što u BiH nije slučaj.

Iz advokatskog tima Saveza logoraša potvrdili su da je u pripremi tužba zbog neprocesuiranja lica odgovornih za ratne zločine. Na ovaj način onemogućeno je logorašima da svoja prava zatraže putem krivičnih presuda, već parničnim postupkom zbog čega se dešavaju zastare i odbijanja Tužba će biti podnesana protiv BiH, entiteta i Brčko distrikta.

Više vijesti