Lokalni izbori na Kosovu: Izabrani gradonačelnici u 19 opština

U prvom krugu lokalnih izbora na Kosovu izabrani su gradonačelnici u 19 opština od kojih je devet sa većinskim srpskim stanovništvom, zvanični su podaci Centralne izborne komisije u Prištini.

Kandidati Srpske liste izabrani su za gradonačelnike u četiri opštine na sjeveru Kosova – Leposaviću, Zvečanu, sjevernoj Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku, kao i u pet opština južno od Ibra – u Gračanici, Novom Brdu, Štrpcu, Partešu i Ranilugu, dok će se u drugom krugu birači u Klokotu odlučivati o ukazivanju povjerenja kandidatu Srpske liste Vladanu Bogdanoviću i kandidatu Građanske inicijative Srpsko jedinstvo Strahinji Spasiću.

U opštinama sa albanskom većinom kandidati Demokratske partije Kosova (DPK) izabrani su za gradonačelnike u Uroševcu, Srbici, južnoj Kosovskoj Mitrovici, Kačaniku i Hani Elezu.

Ova partija ima kandidate u drugom krugu u devet opština.

Poslije DPK-a slijedi Demokratski savez Kosova čiji su kandidati u opštinama Lipljan i Peć izabrani za gradonačelnike, dok će se u drugom krugu njeni kandidati nadmetati u šest opština uključujući Gnjilane, Prištinu i Podujevo.

Alijansa za Budućnost Kosova Ramuša Haradinaja osvojila je pozicije gradonačelnika u Dečanima i Suvoj Reci, a u drugom krugu će imati kandidate u četiri opštine.

Radikalni albanski pokret Samoopredjeljenje Aljbina Kurtija doživjela je fijasko pošto u prvom krugu nijedan od njegovih kandidata za gradonačelnike nije osvojio natpolovičnu većinu.

U drugom krugu Samoopredjeljenje ima kandidate u 12 opština, među kojima su Podujevo, Priština, Gnjilane i Prizren.

Partija NISMA ima jednog kandidata u drugom krugu u Mališevu, Limajevom rodnom mjestu.

I opština Mamuša sa turskom većinom u drugom krugu će dobiti gradonačelnika a oba kandidata su iz turskih političkih partija.

Drugi krug izbora biće održan za petnaest dana, a na jučerašnjim izborima je izašlo 42,5 odsto birača.

Unesite komentar