Lokalni izbori u BiH: Počela predizborna kampanja

U Bosni i Hercegovini danas je i zvanično počela jednomjesečna predizborna kampanja za lokalne izbore koji će se održati 7. oktobra.

Prema dostupnim podacima, u centralni birački spisak upisano je ukupno 3.144.296 birača, od čega redovnih 3.085.546, a za glasanje putem pošte 37.359. Također, na spisku se nalaze i osobe koja imaju status raseljene osobe ili one koja glasaju u odsustvu, njih 10.709. Također, u spisku je i 10.682 građana koji će glasati u općini u kojoj su živjeli do 1991. godine.

Građani BiH sa pravom glasa moći će da glasaju za 84 političke stranke, 59 koalicija, 224 nezavisna kandidata i 16 lista nezavisnih kandidata.

Ovjereni su ukupno 30.351 kandidat za načelnike, 550 kandidata za gradonačelnike bh. gradova, kao i 29.652 kandidata za općinske vijećnike i 149 kandidata za predstavnike nacionalnih manjina.

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH) Branko Petrić jučer je upozorio da je u izbornoj kampanji zabranjeno uništavati materijale (plakate) kandidata-protivnika na izborima, postavljati ih na nepropisanim mjestima, te prijetiti, obećavati poklone ili nagrade, odnosno materijalnu korist.

Zabranjeno je, također, ometati medije u obavljanju vlastitog posla i pogotovo je zabranjeno koristiti se jezikom mržnje, odnosno izazivanje straha ili nereda.

Iako još nisu poznati egzaktni podaci o ukupnim troškovima predstojećih izbora, za aktivnosti koje provodi CIK u budžetu institucija osigurana su 4,3 miliona KM.

Ostale izborne troškove snose općine. One će iz svojih budžeta morati izdvojiti 4,5 miliona KM na ime naknada za rad članova biračkih odbora i troškove vezano za opremanje biračkih mjesta.

Prema postojećem Izbornom zakonu BiH, svaki državljanin BiH s navršenih 18 godina života ima pravo da glasa i da bude biran.

(VisokoIN)