Lukomir oživio, kuće se otključavaju, dolaze planinari

Stanovnici Lukomira vraćaju se svojim kućama, nakon što su proteklu zimu proveli u Tarčinu, Hadžićima, Sarajevu. Otključano je šest kuća, jučer su se sa stadima ovaca vratila tri domaćina, jedan ima oko 400 ovaca, a druga dvojica po 200 ovaca.

“Bilo je proteklog vikenda više desetina planinara koji su pohodili Lukomir, a dolazili su i i prethodnih vikenda”, kaže Mujo Masleša čiji ugostiteljski objekata “Ljetna bašta” je , nakon zimske pauze, ponovo otvoren za ljubitelje prirode, turiste, planinare.

I predstojeći vikend i prvomajski izlet zahvaljujući prohodnom putu moći će ljubitelji prirode provesti u Lukomiru.

Do 1. maja će se vratiti svi stanovnici u selo jer je snijeg okopnio a vrijeme je za sjetvu.

“Čekamo da se sve komšije vrate, kako bi angažovali traktoristu za oranje njiva. Posebno su zadovoljni mještani koji su zbog ispaše svojih stada i sjetvenih radova nestrpljivo čekali povratak u selo”, kaže Masleša.

Jedina koja ovog proljeća neće biti otključana je kuća Nure Čomor, koja je sredinom marta umrla u 88 godini i koja je bila najstarija stanovnica Lukomira.

Prošla zima je bila peta po redu tokom koje su 22 kuće u Lukomiru od novembra bile zaključane, a stanovnici zbog snijega sišli u mjesta oko Sarajeva gdje su sa stadima ovaca boravili prethodnih mjeseci.

Ljeti u torovima u 15 domaćinstava ima oko 3.000 ovaca, u štalama je desetak krava.

Lukomir na 1.495 metara nadmorske visine, posljednje autentično bosansko selo s kućama zidanim od kamena i krovovima od šindre, udaljen je od Sarajeva oko 50 km, a od Konjica 35 km. Smješten je na litici kanjona Rakitnice, između dva vrha, Lovnica (1.856 m nv) i Obalj (1.896m nv). Ovo bjelašničko selo ima još jedan specifikum- jedino je naseljeno mjesto u BiH iznad 1.300 metara nadmorske visine.

Selo Lukomir je proglašeno nacionalnim spomenikom kojeg čine 96 stambenih i poljoprivrednih objekata i zgrada bivše škole, nekropola sa 18 stećaka na lokalitetu Vlaško groblje i nekropola sa devet stećaka na lokalitetu Jezerine.

Omiljena je destinacija planinara koji ga pohode tokom cijele godine, te biciklista, motorista, turista koji ljeti dolaze u Lukomir gdje uživaju u pogledu na kanjon Rakitnice, i vidokrugu koji za lijepog vremena seže do “mostarskih vrata” i Prenja, Visočice, Krvavca.