Magazinović: Ova i naredna godina su prelomne za sudbinu BiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Godina koja je na izmaku je bila politički vrlo teška i u pojedinim trenucima podsjećala je na vrijeme otprije 20 godina. Možda se neko i neće složiti sa mnom, ali 2013. i 2014. su prelomne godine u kojima će se na duži period odlučiti sudbina BiH i svih nas koji u njoj živimo – kazao je za Agenciju Fena poslanik SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović.

“Mi smo dočekali da se na 20. godišnjicu rušenja Starog mosta u Mostaru otvoreno govori o podjeli Mostara, da se otvoreno govori o podjelama, crtanju karata i prekrajanju unutrašnjih granica. Svi ti pokušaji su za sada spriječeni, ali borba ne prestaje”, ističe Magazinović.

Po njegovim riječima, ovu godinu su obilježili i pokušaji implementacije presude u slučaju “Sejdić-Finci” kao i “šokantno saznanje krajem godine da zapravo baš svi i ne žele da se ovo pitanje riješi i da naša država dobije kandidatski status u EU”.

I pored svega toga, navodi Magazinović, 2013. je pokazala da se i u ovakvim neprirodnim političkim uvjetima može uraditi puno pozitivnih stvari “kada imate ogromnu volju i snagu da gurate naprijed”.

“Svakim danom je sve više izgrađenih kilometara autoputa, za namjensku industriju i građevinsku industriju možemo reći da su izašle iz recesije, reforme i uštede u zdravstvu i oblasti boračkih prava su evidentne, antikorupcijski zakoni su postali vrlo značajna tema, konačno je proveden popis stanovništva, u izuzetno teškim uslovima naslijeđenih dugova uspijeva se održati finansijska stabilnost”, kazao je Magazinović.

Iako je ova bila teška godina, svjestan da će se u narednoj godini održati izbori, ipak sam, ističe, optimist da će se u 2014. godini pozitivni trendovi nastaviti, a ono negativno da će ostati u prošlosti.

“Vjerujem da će u prvih nekoliko mjeseci 2014. prevladati razum i spoznaja da je članstvo BiH u EU važnije od bilo čijeg ličnog političkog cilja ili profita, te da će doći do dogovora o pitanju presude ‘Sejdić-Finci’. Uvjeren sam u nastavak infrastrukturnih radova i nove najavljene investicije, pa samim tim i otvaranje novih radnih mjesta”, kazao je Magazinović.

Dodao je da je povećanje penzija, s kojim ćemo ući u novu godinu, također znak da na političkoj sceni ima i onih koji brinu o svim slojevima društva i u ovakvoj krizi im barem malo pokušavaju olakšati.

Magazinović smatra da, iako je kompleksno, rješavanje pitanja vojne imovine kao preduvjeta za korak ka punopravnom članstvu u NATO-u, uz malo međusobnog razumijevanja i dobre volje, može biti politički događaj koji će obilježiti narednu godinu.

“Naravno i u narednoj godini će biti onih koji će otežavati napredak, onih koji žive po maksimi ‘što gore, to bolje’, ali to je prokletstvo naše države s kojim smo se navikli boriti”, kazao je Magazinović za Fenu.

(VisokoIN/Fena)

Više vijesti