da block

Mali Sloba na putu ka vlasti

da block

“Mali Sloba na putu ka vlasti”, naslov je članka minhenskog dnevnika Sueddeutsche Zeitung o tome kako su srbijanski socijalisti udvostručili broj svojih poslanika u parlamentu, a šef stranke Ivica Dačić sada želi da postane premijer.

“Na funkciji ministra unutrašnjih poslova Dačić se pokazao kao pravi maher”, navodi list i ocjenjuje da je to što je Srbija u rekordnom vremenu ispunila sigurnosne standarde za ukidanje viza za zemlje šengenske zone prije svega Dačićeva zasluga.

“Često je uspijevao da u borbi protiv mafije, koja je godinama bila u sprezi s državom, postigne velike uspjehe. Za vrijeme njegovog mandata uhapšeno je više osoba povezanih s atentatom na prozapadnog premijera Zorana Đinđića”, podsjeća list.

Iz Washingtona je dobio mnogo pohvala zbog uspješnog rada na suzbijanju prekogranične trgovine drogom. U Bruxellesu ga često primaju, jer nosi agendu Evropske unije, prenosi Deutsche Welle.

“O prošlosti najčešće – šuti”, konstatuje Sueddeutsche Zeitung i podsjeća da je Dačić devedesetih godina Miloševiću služio kao portparol i važio kao suodgovoran za ratnohuškačku politiku svoje zemlje protiv Bosne, Hrvatske i Kosova. Na kraju je režim i Srbiju sunovratio u jad i bijedu, piše Sueddeutsche Zeitung.

List navodi da je Dačić do danas odbijao da se izvini.

“U međuvremenu je mali Sloba, kako ga zovu mediji u Beogradu, postao pragmatičar. Na predsjedničkim izborima 2004. još je tonom uvjerenja govorio da Kosovo dovijeka mora ostati dio Srbije. Danas misli da Srbija ne može da se bori protiv cijelog svijeta i da mora da sledi realističku politiku. Iza toga se krije ideja o podjeli Kosova”, piše list i dodaje da Dačić smatra da samo tako Srbija neće izgubiti obraz.

Minhenski list ističe i da se Dačić u posljednjoj predizbornoj kampanji poslužio nacionalističkom retorikom i prijetio oružjem za slučaj da kosovska vlada pokuša da sjever Kosova silom podvede pod svoju kontrolu.

(VisokoIN/Fena)