-7.7 C
Visoko
22. Januara 2022.

“Malina respiratori” u SAD završili na smeću. Nemaju dozvolu za upotrebu

Na Floridi u SAD-u uništen je veliki broj respiratora ACM812A kineskog proizvođača Beijing Aerospace ChangFeng Ltd. Riječ o istim respiratorima koje je u FBIH uvezla firma “Srebrena malina”, a cijeli slučaj je trenutno pred Sudom BiH. “Malina respiratori”, kako je nedavno izjavila direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović, koriste se za liječenje covid-19 pacijenata u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Video koji pokazuje uništavanje “malina respiratora” u SAD snimio je građanin koji je prošle sedmiceodvozio smeće na odlagalište South Dade. Zapanjio se kad je vidio palete pune potpuno novih, zapakiranih medicinskih ventilatora bačenih kao glomazno smeće među madrace, gume i drugi otpad.

Njegov video prikazuje ventilatore plaćene stotine hiljada dolara, piše Local10.com.

Novinari Local 10 News pronašli su model i proizvođača: Beijing Aerospace Changfeng Ltd. iz Pekinga. Uređaji su kupljeni po cijeni od 26.000 američkih dolara po komadu tokom najveće potražnje za respiratorima.

Međutim, Beijing Aerospace ChangFeng Ltd ACM812A nije bio na popisu od 86 modela ventilatora koje je FDA odobrila za hitnu odobrenu upotrebu.

Stav FDA je da se bilo koji medicinski uređaj bez odobrenja ne smije koristiti, pa su mogućnosti ili ga iznijeti iz zemlje ili uništiti.

Unesite komentar