Maloljetnik umro u mukama: U krvi imao količinu ekstazija pet puta veću od smrtonosne

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Samo noć nakon što je proslavio punoljetstvo, prije pravog rođendana koji nije ni dočekao, sa školskim drugom otišao je tog 17. juna na popularni splav, na kojem se tradicionalno organizuju žurke i gdje je lako doći do jeftine droge.

Epilog je potresan – mladića je u zoru, u pratnji policije, na VMA prevezla Hitna pomoć, gdje je, zbog ogromne količine ekstazija (MDMA) u krvi, kasnije tog dana – preminuo. Tolike da je ličilo na trovanje ekstazijem, samoubistvo, ili kako porodica sumnja – ubistvo.

Nesretni mladić sahranjen je jučer na Novom groblju.

Majka Ana nije ni slutila da je njen jedinac, inače odličan učenik i vrhunski odbojkaš, ikada i probao drogu. A doktori su joj tog jutra koje nikada neće zaboraviti, rekli da je u njegovoj krvi bila količina ekstazija pet puta veća od smrtonosne!

Jovan je bez oca ostao prije četiri godine, pa je veliki oslonac ovoj porodici bio tetak Nebojša Gujaničić.

– Bili smo vrlo bliski i Jovan mi nikada nije ni spomenuo drogu ni prokleti ekstazi. Šokirala nas je informacija da je progutao toliko droge, pa sumnjamo da je to uradio svojevoljno. Od jutra kada je Jovan stigao na Odjeljenje za toksikologiju VMA, otkrio sam mnogo toga o tim popularnim rave žurkama, o LSD, MDMA, “ekserima”, spidu, marihuani i što je najgore, da se do toga dolazi lagano. To je već duže popularna zabava mladih, a sve te otrove u klubovima prodaju djeca, srednjoškolci, vjerovatno radeći za neke veće dilere koji se ne otkrivaju – kazao je Nebojša.

Priča da je Jovan u provod krenuo sa 15.000 dinara (oko 250 KM), koje je dobio prethodne večeri na rođendanu, a u preuzetoj garderobi u bolnici nije bilo ni dinara, pa vjeruju da su mu dileri nudili raznovrsnu drogu dok mu nisu izvukli sav novac. Policiji je, kako kaže, ostavio podatke o djevojci od koje su mladići kupili drogu kobne noći.

– Saznao sam da su Jovan i školski drugar te noći kupili po dva ekstazija za po 1.000 dinara, ali šta se desilo kasnije niko nije mogao da mi potvrdi – nastavlja sagovornik Novosti potresnu ispovijest.

– Po “kockicama” koje sam sklopio, oko 2.15 Jovanu je pozlilo i momci iz osiguranja splava su ga izveli napolje, prekoputa lokala. Drug je “nestao” i od tri sata poslije ponoći, Jovan je ostao sam na pločniku u najgorim mukama.

Kako kaže, saznao je i da su mu prolaznici ukazivali pomoć, da se tresao i izgledao kao da ima epileptični napad, ali ne može da povjeruje da satima niko nije pozvao Hitnu pomoć, ili da je njima trebalo toliko vremena da dođu.

– Ljekari dolaze i to pješice, u zoru, nešto poslije šest ujutro Jovan je bio na VMA – prepričava Nebojša događaje kobne noći.

– Kada smo njegova majka Ana i ja stigli, ležao je na odjeljenju intenzivne njege, u vidno lošem stanju, a dežurne doktorice su nam potvrdile najgore sumnje, da su nade da preživi – minimalne. I te večeri, u 21.15, pošto su mu svi organi otkazali, preminuo je. Nadam se da će zbog sigurnosti druge djece policija spriječiti da se ovakva tragedija ponovi. Prava je misterija zašto je Jovanu pomoć ukazana tek ujutro, puna tri sata pošto je izveden sa splava jer mu je pozlilo – kaže Nebojša.

– Saznao sam da su policija i Hitna te noći zbog Jovana primili između pet i šest poziva, vjerovatno od raznih prolaznika koji su vidjeli mladića u vrlo lošem stanju. Policija ga je oko 5.30, zbog stampeda djece koja izlaze sa splava, jedva locirala. Ležao je na travi, zgrčen, imao agresivne trzaje, a bio je svjestan sve vrijeme do bolnice.

Iz Hitne pomoći jučer je potvrđeno da je jedini registrovan poziv primljen od policije u 5.24, a da je ekipa na terenu bila 13 minuta kasnije.

Prema riječima Tatjane Sekulić iz Višeg javnog tužilaštva, u toku je predistražni postupak o ovom slučaju, a dežurni tužilac naložio je obdukciju i toksikologiju. Nalazi, međutim, još nisu stigli, pa nema potvrde kolika je bila količina narkotika u krvi preminulog mladića i da li će biti pokrenuta istraga.

Stevan Đokić, bivši policajac i osnivač Centra za bezbjednost, istrage i odbranu kaže da je drogu danas veoma lako nabaviti.

– U svakom kraju zna se ko je diler i on je lako dostupan. Tablete ekstazija se uglavnom prodaju na žurkama i one mogu da se nađu već od 400 ili 500 dinara. Marihuana može da se kupi na ulici i to čak i kao već smotani džoint ili da je kupac sam uvija. Često se cijena kreće od par stotina dinara, pa naviše, u zavisnosti od kvaliteta. U preprodaji droge nerijetko učestvuju i maloljetnici i po pravilu, oni dovode i nove kupce – objašnjava Đokić.

(Novosti)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.