Malta prihvatila primiti brod s 230 migranata koji je odbila Italija

Malta će dopustiti spasilačkom brodu Lifeline da se usidri u neku od njenih luka nakon što mu je Italija odbila ulazak, okončavši skoro sedmicu dana dugu odiseju broda na Mediteranu s više od 230 migranata u njemu, saopćio je u utorak italijanski premijer Giuseppe Conte.

Odobrenjem je razriješen spor s Rimom, gdje je nova populistička vlada, u čijem je sastavu antiimigrantska stranka Liga, uzdrmala evropsku politiku prema migrantima objavljujući da više neće dopustiti ulazak brodovima kojima upravljaju humanitarne agencije koje spašavaju migrante.

Opasna morska ruta prema Italiji glavna je linija za evropske tražioce azila iz Afrike, od kojih su na hiljade poginuli na moru tokom proteklih nekoliko godina. Posada Lifelinea saopćila je da je tokom noći jedna osoba morala biti evakuirana iz medicinskih razloga i da se opće stanje na brodu pogoršava.

Misija Lifeline, humanitarna grupa koja upravlja brodom, pozdravila je maltešku odluku, ali je saopćila na Twitteru da “mi sada trebamo druge zemlje EU da prihvate te ljude”, prenosi Reuters.