Manifestaciju “Dani Zaima Muzaferije” otvara izložba slika Gabrijela Jurkića

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Tačno mjesec dana prije zvaničnog otvorenja 12. po redu kulturne manifestacije „Dani Zaima Muzaferije 2015“, u Visokom je održana press konferencija, povodom ove značajne manifestacije u znak sjećanja na velikana bh. glumišta Zaima Muzaferiju. Prisutnima su se obratili predsjednik Udruženja „Ars Tragovi“ Rasim Kadić, kao i članovi umjetničkog odbora izložbe djela Gabrijela Jurkića, koja će se ove godine održati u sklopu manifestacije u Visokom. Članovi umjetničkog odbora, prof. Ibrahim Krzović, Mehmed Klepo i fra Zvonko Miličević jednoglasni su da je izložba djela jednog od najvećih bh.umjetnika Gabrijela Jurkića, kulturni događaj godine, ne samo u Bosni i Hercegovini, već možda i u regionu.

Manifestacija „Dani Zaima Muzaferije 2015“ će biti otvorena u četvtrka 26.novembra upravo izložbom slika Gabrijela Jurkića, a ovom prilikom na jednom mjestu, posjetioci će imati priliku vidjeti 21 Jurkićevo djelo, a od toga četiri djela će po prvi put bit predstavljena na jednom mjestu.

– Za ovu izložbu moramo posebno pripremiti prostorije Zavičajnog muzeja i prilagoditi ih jednom ovakvom događaju. Tu su i posebne mjere obezbijeđenja i osiguranja, jer se radi o jako vrijednim djelima, a u periodu trajanja izložbe, od 26.novembra do 3.decembra Zavičajni muzej će raditi od 8:00 do 20:00. – istaknula je v.d. direktora muzeja, Dženana Ganić.

Izložba slika Gabrijela Jurića ima neprocjenjivu umjetničku vrijednost, ali je i ogromna materijalna vrijednost ove izložbe koja će biti postavljena u Visokom.

– Zbog ove izložbe prostor muzeja će biti promijenjen, od same rasvjete i izgleda prostorija, pa do osiguranja i obezbijeđenja objekta, jer se radi o izložbi na kojoj će se na jednom mjestu naći djela vrijedna 2 miliona KM i to je najvrijednija izložba organizirana u BiH. – istaknuo je Rasim Kadić.

U sklopu ovogodišnje manifestacije „Dani Zaima Muzaferije 2015“ publika će moći pogledati i premijeru predstave „Hasanaginica“, visočkog Teatra „Total“, kao i predstavu „Tamo gdje sunce zalazi“, teatra „Fedra“ iz Bugojna, dok je za učenike svih osnovnih škola pripremljena projekcija crtanih filmova u Gradskom kinu Visoko.

Više vijesti