Manji rizik od infarkta za osobe za nultom krvnom grupom

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Stručnjaci sa Medicinskog fakulteta u holandskom Groningenu smatraju da bi ljekari ubuduće trebalo da razmotre i krvnu grupu među faktorima procjene rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Naučnici su sproveli veliko istraživanje o kardiovaskularnim bolesnicima i njihovim krvnim grupama, u koje je bilo uključeno više od 1,3 miliona odraslih osoba iz devet različitih studija.

Kada su isključili uobičajene faktore koji dovode do razvoja kardiovaskularnih bolesti zaključili su da ljudi sa nultom krvnom grupom imaju devet odsto manji rizik od osoba sa krvnim grupama A, B i AB.

Osobe sa tim krvnim grupama imaju veću koncentraciju proteina zgrušavanja krvi – uzroka stvaranja tromba.

Takođe, osobe sa tim krvnim grupama, posebno A, sklonije su većim nivoima holesterola u krvi.

Naučnici, ipak, napominju da su potrebna dodatna istraživanja da bi se preciznije utvrdila veza između krvne grupe i povećanog kardiovaskularnog rizika.

Rezultati istraživanja predstavljeni su na godišnjem skupu Evropskog društva kardiologa u Parizu, navode naučni portali.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.