Mariji Pikić i Uliksu Fehmiu ‘Srce Sarajeva’

Svečanom dodjelom nagrada u Narodnom pozorištu večeras je završen 18. Sarajevo Film Festival. U selekciji Takmičarski program-igrani film, nagradu ‘Srce Sarajeva’ za najbolji igrani film ponio je rumunski režiser Radu Jude za film ‘Svi iz naše porodice’. ‘Srce Sarajeva’ za najboljeg glumca pripalo je Uliksu Fehmiu za ulogu u filmu ‘Ustanička ulica’, a za najbolju glumicu Mariji Pikić za ulogu u filmu ‘Djeca’.

Specijalnu nagradu žirija odnio je film ‘Iza brda’ turskog režisera Emina Alpera.

Film ‘Povratak’ režiserke Blerte Zeqiri iz Kosova odnio je nagradu ‘Srce Sarajeva’ za najbolji kratki film. U istoj selekciji, specijalne plakete žirija ponijeli su ‘Parafinski princ’ bugarskog reditelja Pavela G. Vesnakova i ‘Tata je glavni’ rumunskog reditelja Radua Potcoave.

Kada je u pitanju selekcija Takmičarski program-dokumentarni film, ‘Srce Sarajeva’ za najbolji dokumentarni film pripalo je rumunskoj režiserki Ivani Mladenović za ostvarenje ‘Ugasi svjetlo’. U istoj kategoriji, Nagradu za ljudska prava dobio je Nebojša Slijepčević, hrvatski režiser, za ostvarenje ‘Muški film’.

Počasno ‘Srce Sarajeva’ večeras je dodijeljeno hrvatskom producentu Branku Lustigu za doprinos razvoju regionalne kinematografije. Jeremy Irons, počasni gost 18. SFF-a i kustos fondacije ‘Katrin Cartlidge’ za 2012. godinu, večeras je na sceni ljetnog kina !hej dodijelio nagradu fondacije sirijskim autorima Diana El Jeiroudi i Orwa Nyrabia.

Na ovogdišnjem SFF-u, koji je počeo 6. jula, prikazano je 210 filmova iz 57 zemalja, a propratio ga je i bogat kulturni sadržaj.

(VisokoIN/Anadolija)