Marš mira prema Srebrenici kreće 3. jula iz Sarajeva

Marš mira je pješački pohod koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini. Ljudi gotovo iz cijelog svijeta učestvuju u ovom maršu i na taj način odaju počast žrtvama genocida.

On je i podsjećanje na stravične zločine koje su počinile snage vojske i policije Republike Srpske, potpomognute snagama iz Srbije, nad Bošnjacima “Sigurnosne zone UN-a” – Srebrenica, u julu 1995. godine, rečeno je na pres-konferenciji Sindikata BH Telecoma, koji je organizator ovogodišnjeg Marša mira Sarajevo-Nezuk-Srebrenica.

– Što smo započeli prošle nastavljamo ove godine i poučeni tim iskustvom ovogodišnji Marš mira isplanirali smo do najsitnijih detalja i to će prerasti u tradicionalnu manifestaciju. Ovogodišnji marš sigurno će biti masovniji od prošlogodišnjeg, jer u ovom trenutko već se prijavilo 40 osoba.

Sve tehničke podatke za one koji žele da učestvuju u maršu imaju na face boouk grupi koja već egzistira šest mjeseci. Tu je prezentirana brošura o Maršu mira iz prošle godine i svi podaci, odnosno preporuke za ovogodišnje učesnike kako se ponašati na maršu i šta je potrebno imati od opreme – rekao je predsjednik Sindikata BH Telecoma Avad Bahto.

Marš mira kreće iz Sarajeva u osam sati s Dolac-Malte ispred spomenika šehidima i palim borcima. Prvi dan će se pješačiti 24 kilometra i noćenje za učesnike bit će u planinarskom domu.

Drugi dan kolona će se kretati 22 kilometra u pravcu Draževići-Krivajevići-Olovo do planinarskog doma gdje je planirano noćenje. Na ovoj dionici učesnici marša će se kretati kroz obilježeno minsko polje.

Trećeg dana dužina trase iznosit će 26 kilometara i na ovom dijelu će se prolaziti kroz označena minska polja. S obzirom na to da će biti petak planirano je obavljanje džuma-namaza u jednoj od džamija kraj koje će kolona proći tog dana.

Četvrti dan prolazit će se najdužom dionicom od 39 kilometara. To je u potpunosti asfaltirana dionica i planira se doći do Kalesije.

Peti dan dionica je najkraća dužine 14 kilometara. Učesnici bi trebali stići u Nezuk. Šestog dana kolona iz Nezuka kreće u Liplje i nakon noćenja sedmog dana kretat će se ka Novoj Kasabi, a iz Kasabe osmog dana ide se u Potočare i devetog dana svi učesnici Marša mira prisustvovat će ukopu žrtava genocida u Potočarima.

Učesnike Marša mira cijelom dužinom pratit će medicinske ekipe, policija, članovi Crvenog krsta i Gorska služba spašavanja.

(VisokoIN)

Vezani članci

Požar u bolnici u Doboju, pacijenti gasili vatru

Visokoin.com

Vlada KS: Softverska fiskalizacija mnogo bolje rješenje

Visokoin.com

Aplicirano skoro 13.000 vakcina, trenutno 67 aktivnih slučajeva COVID 19 u Visokom

Visokoin.com

Rijeka Paragvaj na historijskom minimumu

Visokoin.com

Da li će ikada biti moguć zajednički nastup bh. političara?

Visokoin.com

Užas u Zagrebu : Otac vlastitim rukama udavio troje malodobne djece

Visokoin.com