-1.5 C
Visoko
26. Januara 2022.

Mediji na njemačkom: Janez Janša prvog dana predsjedanja Slovenije izazvao skandal

Slovenački premijer Janez Janša je prvog dana predsjedanja Slovenije Savjetom Evropske unije izazvao skandal kritikujući socijaldemokrate na radnom sastanku s Evropskom komisijom u Brdu kod Kranja nakon čega se potpredsjednik Komisije Frans Timmermans odbio fotografisati za zajednički portret, javljaju mediji njemačkog govornog područja.

Slovenački premijer je tokom sastanka s Evropskom komisijom bez najave i izvan konteksta pokazao jednu fotografiju s nekoliko sudaca i političara koji su bili obilježeni slovima “S&D” (Socijalisti i demokrati) kako se nazivaju socijaldemokrati u Evropskom parlamentu.

Na fotografiji se nalazila i slovenačka socijaldemokratska političarka i zastupnica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon.

Fotografija je, kako javlja austrijski konzervativni dnevnik Die Presse, pozivajući se na dva različita izvora u Komisiji i austrijskoj delegaciji, Janši trebala poslužiti kao ilustracija za njegovu tvrdnju kako je slovensko pravosuđe pod uticajem “bivših komunističkih sudaca” i da prema tomu nije nezavisno.

Nakon toga je nizozemski socijaldemokratski političar i potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans odbio biti na fotografiji na kojoj je i Janša.

“Ja jednostavno nisam mogao biti na fotografiji s premijerom Janšom nakon njegovog neprihvatljivog napada i difamacije dvoje sudaca i dvoje socijaldemokratskih zastupnika Evropskog parlamenta”, rekao je Timmermans komentarišući slučaj za njemački dnevnik Sueddeutsche Zeitung.

On je rekao kako je nezavisnost sudstva i poštovanje za izabrane zastupnike temelj načela pravne države bez kojih EU ne može funkcionisati.

“Mi ne smijemo odustati od toga da javno ukažemo na one koji napadaju ova načela”, rekao je Timmermans. Predsjednik slovenskog Parlamentarnog odbora za kontrolu obavještajnih službi Matjaž Nemac je na Twitteru objavio spornu fotografiju koja pokazuje dvojicu sudaca Matjaža Štoka i Slavka Gazivode u druženju sa socijaldemokratskim političarima Tanjom Fajon i Milanom Brglezom na jednom izletu u blizini Maribora.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekla kako politički dijalog iziskuje poštovanje za sve demokratske političke stranke te dodala kako i suci “imaju pravo na vlastitu prošlost”.

Von der Leyen pozvala je u četvrtak slovenačku vladu da što prije imenuje delegirane tužioce u Ured evropskog javnog tužioca (EPPO).

Nezadovoljan načinom izbora slovenačkih kadrova u europska tijela, premijer Janez Janša je u maju najavio mogućnost ponavljanja poziva za imenovanje dvaju delegiranih tužilaca iz Slovenije u ured Europskog javnog tužilaštva (EPP), što je organizacija slovenskih tužilaca smatra neopravdanim.

Tužilački savjet za ta je mjesta prije više mjeseci predložilo tužitelje Mateja Oštira i Tanju Frank Eler, po sada važećoj zakonskoj proceduri, ali ih slovenska vlada nije dala na dnevni red zbog premijerova nezadovoljstva procedurom u kojoj vlada samo uzima na znanje da je postupak završen, a onda imena prosljeđuje dalje.

Unesite komentar