Medresa „Osman ef. Redžović“ i ove godine organizira „Sedmicu bosanske kulture“

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Tradicionalno, kao i prethodnih nekoliko godina u Medresi „Osman ef. Redžović“ se obilježava Dan državnosti BiH nizom manifestacija pod nazivom „Sedmica bosanske kulture“.

Ovogodišnja manifestacija je otvorena svečanom akademijom, te priredbom učenika medrese, a ove godine su predstavljeni i rezultati arheoloških radova na Čajangradu.

– I ove, kao i prethodnih nekoliko godina, jedan od najvećih praznika naše države obilježavamo nizom manifestacija i programa. Ove godine smo počeli sa svečanom akademijom, a u sklopu programa imali smo priliku vidjeti i prezentaciju dijela rezultata istraživanja srednjovjekovnog lokaliteta Čajangrad, na kojem se i ove godine radilo, a na kojem su vrijedno radili i našu učenici. Rezultati su bili zaista sjajni, a o tome ćemo u narednim danima, kada planiramo upriličiti i veliku prezentaciju sa rezultatima koji su postignuti. Pored svečane akademije i u narednim danima nastavljamo sa obilježavanjem, pa ćemo tako imati i takmičenje učača Kur‘ana, ali i sportske sadržaje kao i promociju knjige. – kazao nam je direktor Medrese, Dženan Handžić.

Već sutra (srijeda) bit će održano takmičenje učača Kur‘ana, za četvrtak je planiran i malonogometni turnir za učenike srednjih škola iz Visokog i Breze, a manifestacija se završava u petak kada je planirana promocija knjige Damira Ovčine, „Kad sam bio hodža“.

Interesantno je pomenuti kako je ovogodišnjem obilježavanju prethodio i mevlud, a u medresi su ove godine odlučili objediniti dvije velike manifestacije, obilježavanja Dana mevluda i Dana državnosti.TOP VIJESTI

Više vijesti