Među 10 najvećih svjetskih terorista i Nusret Imamović iz Gornje Maoče

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Američki State Department stavio je na listu deset najvećih svjetskih terorista i Nusreta Imamovića iz BiH, koji se vodi kao vođa vehabijskog pokreta iz Gornje Maoče, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Na zvaničnoj web stranici State Departmenta, između ostaloga stoji da Imamović od svog dolaska u Siriju aktivno podržava nasilni ekstremizam, a sada se vjeruje da se bori za terorističku grupu Al-Nusrah.

Osim deset pojedinaca, State Department imenovao je i dvije terorističke grupe, a sve s ciljem da se suprotstavi prijetnjama koje predstavljaju strani teroristički borci.

Dvije terorističke organizacije koje su označene, a sastoje se od stranih boraca, su čečenska grupa Jaish al-Muhajireen Wal-Ansar (JAMWA) – osnovana u februaru 2013., te marokanska grupa Harakat Sham al-Islam (HSI) – osnovana u avgustu 2013.

Među označenim “globalnim teroristima”, osim Imamovića, nalaze se i Amru al-Absi, Salim Benghalem, Mohammed Abdel-Halim Hemaida Saleh, Lavdrim Muhaxheri, Murad Margoshvili, Muhannad al-Najdi, Abdessamad Fateh, Abd al-Baset Azzouz i Maalim Salman.

Inače vehabije u BiH izuzetno dobro su razvile svoju internetsku mrežu i s njom upravlja njihov šef Nusret Imamović iz Gornje Maoče. Preko tih portala se i vrbuju mladi ljudi za odlazak na ratišta u Siriju s objašnjenjem da se, ako su pravi muslimani, moraju uključiti u globalni džihad.

Krajem decembra prošle godine Nusret Imamović je ilegalno napustio BiH i preko Istanbula otišao u Siriju.

Obavještajne službe BiH raspolažu podacima da se ovog trenutka samo u Sriji nalaze 154 državljanina BiH, pripadnika vehabijskog pokreta iz BiH. Svi oni u Siriju su otišli preko Slovenije, potom Beča, do Istanbula gdje ih sačekuju “specijalci” i tajnim kanalima uvode u tu zemlju. Navodno, u Beču svaki od njih u gotovini dobije oko 10.000 eura, a mjesečno za ratovanje u Siriji naplaćuju po 2000 eura.

Prema podacima američkih obavještajnih službi, Beč je središte vehabijskog radikalizma i terorizma u jugoistočnoj Europi.

(VisokoIN/NAP)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.