Mehmed Tutmić osuđen na 4 godine zatvora zbog pridruživanja IDIL-u

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Nakon izrečene pravomoćne presude kojom je Mehmed Tutmić osuđen na četiri godine zatvora, zbog pripadnosti organiziranoj terorističkoj grupi i sudjelovanja na stranim ratištima Sirije i Iraka, broj pravomoćno osuđenih državljana BiH za odlaske na strana ratišta i pridruživanje strukturama tzv.

„ISIL“-a, dostigao je 23 osuđene osobe. Oslobađajućih presuda nije bilo, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.
To tužilaštvo zadovoljno je pravomoćnom i potvrđenom osuđujućom presudom za optuženog Mehmeda Tutmića, koji je za kaznena djela u vezi s terorizmom i terorističkim aktivnostima, osuđen na četiri godine zatvora.

Tom presudom, u protekle tri godine, 23 osobe su pravomoćno osuđene za kaznena djela u vezi s odlascima na strana ratišta Sirije i Iraka i pridruživanje strukturama tzv. „ISIL“-a. Niti jedan optuženik, protiv kojeg je optužnicu podiglo Tužilaštvo BiH nije oslobođen krivnje, što ukazuje na kvalitet rada i temeljit i profesionalan rad tog tužilaštva i partnerskih agencija.

Taj podatak značajan je i s aspekta prevencije, jer pokazuje da će osobe koje se odluče za počinjenje navedenih kaznenih djela, biti otkrivene i procesuirane, kao i da policijske, sigurnosne i pravosudne institucije BiH imaju kapacitete da se suprotstave terorizmu, ističu iz Tužiteljstva BiH.

Za odlaske na strana ratišta i povezana kaznena djela, izrečene su pravomoćne kazne u ukupnom trajanju od oko 50 godina zatvora.

U odnosu na broj predmeta, pravosuđe Bosne i Hercegovine, najefikasnije je u regionu, kada je u pitanju otkrivanje i procesuiranje kaznenih djela koja imaju veze s terorizmom i značajan je partner u okviru globalne borbe protiv terorizma i terorističkih aktivnosti, navodi se u saopćenju iz Tužilaštva BiH.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.