Mektić: BiH ima problem sa radikalizmom i ekstremizmom, ali ne i sa terorizmom

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je danas u Sarajevu da Bosna i Hercegovina, kao i ostale države u Evropi, ima problema sa radikalizmom i nasilnim ekstremizmom, ali ne i sa terorizmom, javlja Anadolu Agency (AA).

Mektić je nakon sastanka sa direktorima obavještajno-sigurnosnih agencija i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH istakao je da sa sigurnosnim agencijama ima dnevnu komunikaciju u cilju postizanja što boljih rezultata, saradnje i međusobnog povjerenja.

“Ono što je problem terorizma u BiH govorićemo transparentno da svi građani BiH znaju šta je prijetnja ili šta može biti teroristička prijetnja u BiH. Koga god izvan BiH interesuje iskreno i u dobrim namjerama stanje o terorizmu u BiH mi ćemo reći potpunu istinu, jer smatramo da zataškavanje ijednog podatka i pokazatelja o stanju terorizma u BiH šteti zapravo više nama nego bilo kome drugom”, rekao je Mektić.

Istakao je da je bio na konferenciji ministara u Sloveniji gdje je raspravljalo o regionalnom projektu zajedničkih aktivnosti u borbi protiv radikalizma, nasilnog ekstremizma i terorizma na prostoru Zapadnog Balkana. U tom duhu već je u petak otpočela implementacija novog projekta iza kojeg stoji EU, a ključni partner je Slovenija.

“Na tom ministarskom sastanku govorio sam da nije dobro da bilo ko u interesu bilo kakve predizborne kampanje, ili nekom političkom interesu spinuje i prezentuje podatke koji se tiču BiH, jer sve što radimo u okviru ovog projekta može da naruše naše međudržavne odnose u smislu iskrenog partnerstva. Pitao sam ministre da li imaju podatke koje su predstavnici tih država iznosili u javnost i mi imamo sasvim drugi odnos u razmjeni tih podataka, informacija. Naše bezbjednosne strukture, policijske i obavještajne, jako dobro sarađuju sa zemljama iz našeg okruženja i sa 90 zemalja u Evropi i izvan Evrope. Što se tiče rejtinga naših bezbjednosnih agencija, one su na visokom na visokom nivou jer zaista ustupamo pravovremeno i korisne podatke razmjenjujemo sa našim partnerima”, rekao je Mektić.

Priznaje da BiH da ima određene problem sa radikalizmom i nasilnim ekstremizmom, ali ne i sa terorizmom s obzirom na to što već dvije godine nije bilo ozbiljnog terorističkog incidenta.

“Presijecamo određene aktivnosti koje mogu imati određene aktivnosti koje mogu imati veze sa terorizmom. Naše službe identifikuju pojedince i radnje, o nekima sam govorio, o nekim ne govorim, neke su još u toku ali nismo imali ozbiljnog terorističkog incidenta i to je rezultat rada naših agencija. Ali, ne bježimo od problema, kao ni mnoge evropske i druge zemlje, da imamo problem radikalizma, pa i nasilnog ekstremizma i da ćemo se sada u najvišoj mjeri fokusirati na rad sa takvim kategorijama, grupama i ćemo raditi na njihovoj deradikalizaciji”, rekao je Mektić.

Istakao je da BiH neće prihvatiti nebuloze i teorije jednog broja “kvazianalitičara, kvazieksperata koji u jednoj zloj namjeri ili da bi zaradili koju marku, iznose takve podatke koji urušavaju integritet države i nanose ogromnu štetu i ekonomiju i finansijske štete našoj privredi, ekonomiji, turizmu i sve što možemo koristiti kao potencijal za našu bolju budućnost”.

Kada je riječ o terorističkim prijetnjama, on je kazao da su one dolazile uglavnom izvan BiH na način da su neki ljudi namjeravali doći u BiH i širiti svoju ideologiju.

Kada je riječ o potencijalnim terorističkim prijetnjama, Mektić je kazao da su one uglavnom dolazile izvana na način da su nosioci nekih terorističkih aktivnosti imali namjeru doći i širiti ideologiju koja može imati veze sa terorizmom.

Kazao je da ne može govoriti o broju potencijalnih terorista u BiH, istakavši da je riječ o živoj materiji te da postoji različit stepen prijetnji.