da block

Mektić: Davidova smrt je ubistvo, Dodik se ponaša kao tužilac

da block

Ministar sigurnosti BIH Dragan Mektić izrazio je sumnju u način kako je vođena istraga u slučaju smrti Davida Dragičevića u Banjaluci. On je izjavio novinarima u Sarajevu da je “riječ o ubistvu Dragičevića”. Prema njegovom mišljenju, slučaj je vođen tako da je pokušano da se napravi predstava o tome.

“Predstavnik MUP-a i vještak sudske medicine koji je vršio obdukciju izašli su pred javnost i napravili predstavu kao da je istraga završena i slučaj okončan, te da je došlo do utapanja”, naveo je Mektić.

On je rekao da je neprihvatljivo da su o ovom slučaju svi govorili osim postupajućeg tužioca koji vodi istragu, dodavši da se “u istragu uključio i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik” koji se, kako kaže, ponaša kao da je on tužilac u tom predmetu.

“Dodik je nakon sastanka sa Davidovim roditeljima rekao da će ponovo biti izvršena obdukcija tijela nastradalog mladića, ekspertize, da će istraga ponovo krenuti ispočetka, da će se uključiti novi tim koji će ponovo raditi istragu”, naveo je Mektić, tvrdeći da po tome vidi da je “Dodik duboko involviran u ovu istragu”.

On je upitao odakle nekome pravo, osim tužiocu, da kaže da će biti naložena nova istraga. Pozvao je glavnog tužioca da se oglasi o slučaju i odbaci sve što je Dodik govorio za istragu.

“Osim ako ne prihvata da mu Dodik vodi istragu”, navodi Mektić.

Mektić smatra da bi bilo dobro da se u istragu uključi i tim FBI.

“I mi ćemo sa državnog nivoa ponuditi kapacitete da se istraži taj slučaj ako se zatraži. Iskreno se bojim da ovaj slučaj neće biti doveden do kraja”, rekao je Mektić.

Mektić kaže da je Dodik kazao da “tamo neki organizuju skup”.

“To nisu neki, to je omladina i mladi ljudi Banjaluke koji su zabrinuti za vlastitu sigurnost. Oni nisu neki, možda su neki za Dodika, ali za Banjaluku sigurno nisu. Za svaki događaj je rekao da “neki” organizuju skup. Ovo je događaj jer je stradao jedan mladi život u Banjaluci. Ovo postaje ozbiljna situacija i zato se ne mogu davati konotacije da “tamo neki” organizuju skup”, kaže Mektić.

Dodao je da predsjednik RS Milorad Dodik ima političke motive da smiri cijeli slučaj jer se boji okupljanja naroda.

“Dodik se boji okupljanja naroda i mladih u Banjaluci. Ovdje nije u pitanju samo ubistvo i pravda za Davida Dragičevića, već i druga ubistva koja su se dešavala u prošlosti. Dodik svoje političke interese treba graditi na političkoj areni, a ne da to radi preko misterioznog slučaja”, kazao je Mektić.