Mektić: EU je stvorila ovaj problem migranata u BiH

Rješenja za migrantsku krizu na području USK trenutno nema, jer Evropska komisija ne želi finansirati adaptaciju kompeksa Agrokomerc. Ponuđena lokacija hotela “Sedra” ni u kom slučaju ne odgovara Bihaću i Cazinu, rečeno je nakon današnjeg sastanka ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića s političkim predstavnicima USK i lokalnih zajednica, u Bihaću.

– Evropska komisija ne pristaje, odnosno ne želi finansirati privremenu smještajnu lokaciju migranata u halama Agrokomerca kod Velike Kladuše, zbog blizine granice s Evropskom unijom. Lokacija hotela “Sedra” između Bihaća i Cazina ne odgovara lokalnim zajednicama, tako da trenutno rješenja nemamo. Jednostavno, ne možemo se dogovoriti oko lokacije za privremeni kolektivni smještaj migranata – rekao je ministar Mektić.

– Nismo došli do rješenja, jer jednostavno nisu ponuđene prihvatljive opcije za stanovništvo Bihaća, Cazina i Velike Kladuše. U smještajni prostor hotela “Sedra” možemo smjestiti porodice s djecom, otprilike 300 migranata, nikako njih četiri hiljade. Time ništa ne bismo postigli, ostali bi u istom problemu, ako ne bi stvorili i veći -istakao je premijer USK Husein Rošić.
migranti-mekticbihac

Ministar Mektić je ponovio kako je u potpunosti izgubio povjerenje u Evropsku uniju.

– Ona je stvorila ovaj problem u BiH i sada okreće glavu od njega. Neće Bosna i Hercegovina biti sabirni centar ili takozvani “hot – spot” i to ću reći u ponedjeljak na Samitu u Londonu . BiH nije za ovo kriva i trebala bi biti samo tranzitna stanica, no čini se da će zbog nečije neodgovornosti platiti najveću cijenu- naglasio je ministar sigurnosti BiH.

Razgovori oko lokacije za privremeni smještaj migranata u Bihaću, Cazinu i Velikoj Kladuši se nastavljaju s gradonačelnicima, s obzirom na to da ministar Mektić insistira da sada ovi gradovi pronađu adekvatnu lokaciju.

Vezani članci

Vlada Federacije BiH uvezala staž rudarima

Visokoin.com

Kako je Zambija odala počast Đorđu Balaševiću

Visokoin.com

Ovo je pritisak na Gordanu Tadić zbog rada na predmetima ‘Memić’ i ‘Dragičević, nekoga boli njen rad…’

Visokoin.com

PALA ODLUKA: Predstavnici iz RS neće učestvovati u radu zajedničkih institucija u BiH

Visokoin.com

Tri godine nakon incidenta nije poznato ko je napao Oružane snage BiH u Čapljini

Visokoin.com

‘Vidio sam kako sjedište leti i kida djevojci ruku’: Stravične ispovijesti preživjelih putnika kobnog autobusa za Kosovo

Visokoin.com