Mektić: Imamo razlog da budemo zabrinuti

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Ministar sigurnosti Dragan Mektić da press konferenciji je istakao da vlasti šalju svoje “eskadrone smrti na one Srbe koji će pokušati da misle drugačije, pogotovo što je izborna godina”.

Mektić je press konferenciju sazvao zbog “Srbske časti”, oko koje se vode brojne polemike posljednjih dana, da li su oni “humantiarno udruženje” ili “paravojna formacija”.

Odgovarajući na pitanja novinara, s obzirom na sve ranije istaknuto na konferenciji, Mektić je pojasnio zašto još nisu uhapšeni.

“Mi prikupljamo podatke izvjesno vrijeme o ovim i ovakvim organizacijama na prostoru cijele BiH. Nismo očekivali da će biti prikazani. Treba nam da dokumentujemo neke stvari. Morali smo ući u ovu priču, da prelomimo i dostavimo sve informacije Tužilaštvu BiH. Očekujem da će brzo reagovati, odmah. Neka odmah izda naredbe, nemamo dileme, imamo kapacitet, nemamo istetovirane, nabildane, ove sa steroidima, imamo normalne, obrazovane momke koji će rutinski da riješe problem”, izjavio je.

Boris Brezo, reporter N1, pitao je da li će pojedincima biti zabranjen ulazak u BiH i Srbiju?

“Vjerujem u institucije, pozivam da reaguju. Ovo je namijenjeno za narod, nije za dječije vrtiće ili u osnovnoj školi. Ovo su eskadroni za narod. Znate da smo mi i ranije proglašavali određeni broj osoba za prijetnju. Osobe koje će doći ovdje i učestvovati u formiranju paravojnih formacija, a stranci su – bez obzira odakle, mi kao i svaka država imamo baze, vodimo lica koja mogu biti prijetnja. Sva lica koja budu predstavljala prijetnju po mir u BiH bit će u bazama.”

Da li je sigurnosna situacija ugrožena, s obzirom da je Mektić u nekoliko navrata pominjao devedesete godine?

“Imamo razlog da budemo zabrinuti što nam se ovo događa. Ovo je poznati scenarij iz devedesetih godina. Zato pozivam institucije države”.

“Ubistvo Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici je način da se neko obračunava s nekim. Meni su isti svi koji se tako obračunavaju. Pucali su na njega u sačekuši. Tako je počinjalo u Sarajevu i drugdje. Ko god da je pucao – to je paravojna i parabezbjednosna formacija”, izjavio je Mektić.

Novinarka RTRS-a je pitala Mektića da li je “eskadron smrti”, kako je nazvao “Srbsku čast” – žestoka konstatacija?

“Na osnovu kame, puške i pištolja. Da li treba da se iskoristi pa da konstatujem to? Imate osobe koje su višestruki povratnici u teški kriminal, osuđivani su za teška krivična djela. Ne sve, oni koji poslije toga uzmu uniformu, kamu, pušku i pištolj i javno marširaju ulicama”.

Pokazivao je i slike pripadnika sa oružjem. Da li su ljudi sa fotografije iz BiH?

“Jedna je iz BiH, druga ne. Jedni su bili jedni nisu bili.”

Za kraj, Mektić je istakao da ministarstvo sigurnosti i agencije iz BiH imaju dobru saradnju sa ministarstvom iz Srbije i njihovim agencijama, te da razmjenjuju podatke.

Više vijesti