Mektić: Izazov predstavljaju zaglavljeni migranti u regionu

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić predvodi delegaciju BiH danas na Salzburg forumu u Budimpešti, na kojem se razgovara o ilegalnim migracijama na zapadnom Balkanu te borbi protiv terorizma.

Govoreći o tim izazovima, Mektić je naglasio da se u regionu nalazi oko 8.000 migranata koji na sve načine žele doći do zemalja EU, pa i postaju žrtve organiziranih kriminalnih grupa i krijumčara. Zbog toga je ukazao na mogućnost povećanja broja migranata koji će preko teritorije BiH pokušati ilegalno da dođu do zemalja zapadne Evrope.

Upozorio je i na opasnost da i radikalne grupe kao i teroristi mogu iskoristiti migraciona kretanja, što iziskuje dodatno jačanje operativne saradnje policija regiona i EU.

Mektić je posjetio i Centar za borbu protiv terorizma Mađarske (TEK) i s direktorom Janos Hajduom razgovarao o unapređenju saradnje tog centra i policijskih agencijama u BiH.

Tokom posjete Budimpešti Mektić se sastao i s mađarskim privrednicima te ih upoznao sa sigurnosti i zaštiti investicija u BiH, s obzirom na iskazanu spremnost i planove da ulažu i otvaraju fabrike u BiH.

Mektić će se danas sastati i s ministrom unutrašnjih poslova Mađarske Sandorom Pinterom, najavljeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.