Mektić: Izjave o postojanju terorističkih kampova u BiH štete interesima zemlje

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić pojasnio je danas novinarima u Sarajevu da se upozorenje britanskih vlasti ne odnosi na upozorenje o mogućem terorističkom napadu niti je to poziv građanima te zemlje da ne putuju u BiH, nego je to upozorenje građanima koji putuju u BiH.

Naime, Velika Britanija upozorila je građane, koji planiraju da posjete BiH, na mogućnosti terorističkog napada, a u tom upozorenju, izdatom početkom maja, navodi se da napadi mogu biti nasumični, kao i da se može desiti da meta bude neko mjesto koje posjećuju stranci, objavili su mediji.

– Velika Britanija opasnost od terorizma kvalificirala je u nekoliko rangova, pa između ostaloga lošiju procjenu od BiH imaju Sjedinjene Američke Države, Njemačka, Francuska i Belgija sa stepenom vrlo vjerovatnih terorističkih napada – pojasnio je Mektić.

Dodao je da ista procjena britanskih vlasti važi i za Austriju i Italiju, a to znači da postoji mogućnost terorističkog napada, dok su u blažoj kategoriju od BiH Hrvatska, Srbija i Crna Gora.

Osvrnuo se i na izjave dužnosnika Republike Srpske o tome da na svakih deset kilometara ove zemlje postoji neki teroristički kamp, naglasivši da takve izjave itekako štete interesima BiH.

– Takve informacije ne treba tako plasirati, nego sve informacije koje govore o postojanju takvih kampova ili centara za bilo kakvu obuku treba dokumentirati i proslijediti Tužilaštvu koje će dati naredbu, a ostale agencije će odmah reagirati – naglasio je Mektić.

Stoga je ovakve izjave nazvao neodmjerenim i paušalnim, dodajući da one nisu u interesu sigurnosti u BiH niti su u interesu cjelokupne sigurnosti, odnosno njima se stvara nesigurnost, panika i strah.

– Ukoliko osobe iz sigurnosnih struktura imaju informaciju o tome neka je predoče u konkretan dokument te će se reagirati, ali to je sve to postala politička fraza i ne bi tome pridavao pažnju – zaključio je Mektić.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.